Pénz- és tőkepiac

Továbbra sem megy a Credit Suisse-nek

Laza kockázatkezelés és az elszámoltathatóság hiánya, e két tényezővel magyarázzák elemzők a Credit Suisse (CS) második negyedéves eredmény-visszaesését.

A profitszámok gyengék, éves összevetésben 80 százalékos visszaesést mutatnak, a márciusban kirobbant Archegos ügy eddig 5,5 milliárd dollár veszteséget okozott a svájci banknak. A második negyedév adózott eredménye mindössze 253 millió svájci frank lett, elmaradva a 334 millió frankos várakozásoktól, a profitot az Archegos veszteségek további 653 millió dollárral terhelték. A csalódást keltő eredmények láttán a Credit Suisse részvények nagyobb esését szenvedtek el, később konszolidálódott a helyzet, de délelőtt is 3 százalék feletti mínusz mellett folytatódott a kereskedés a bankpapírokkal. A nagy vihart kiváltott Archegos ügyről külön jelentés készült, amit a gyorsjelentéssel egy időben publikált a pénzintézet.

Fotó: AFP

A vizsgálat feltárta, hogy az elszenvedett veszteségek a CS befektetési bank (és különösen annak a fedezeti alapoknak és intézményi ügyfeleknek szolgáltató részlege) túlzó kockázatvállalásának az eredménye, csalásra vagy illegális tevékenységre azonban nem tártak fel bizonyítékokat. Az üzletág vezetői a rövid távú nyereség maximalizálására koncentráltak, ez tette lehetővé az Archegos túlzó kockázatvállalását – írja a jelentés. A rossz döntések nyomán 23 munkatárs ellen indult eljárás, néhányukat elbocsátottak és kiszabtak 70 millió dollár pénzbüntetést.

 

A CS részvények idén bőven alulteljesítők, az árfolyam 22 százalékkal csökkent az év elejétől kezdve, míg az európai bankindex (Stoxx Europe 600 Banks) épp ellentétes pályán mozog és 23 százalékkal áll magasabban, mint hét hónapja. A bank részvényesei ennek láttán fordulatot várnak az igazgatóság új elnökétől, Antonio Horta-Osoria vezetői változásokat, üzletág-átszervezéseket és az év végéig új stratégia közzétételét ígéri. A részvényesek még kitarthatnak a bank mellett, az ügyfelek bizalma azonban könnyebben illan el, a második negyedévben a CS vagyonkezelési üzletágából 7,3 milliárd frank volt a nettó eszközkiáramlás.

Credit Suisse bank
Kapcsolódó cikkek