Pénz- és tőkepiac

Visszatér Covid előtti működéséhez a Wizz Air

Közel 200 millió eurós bevételt termelt a Wizz Air a június végén lezárt negyedévben.

A Wizz Air júliusban és augusztusban már 2019-es kapacitása 90-100 százalékán repül, s ezzel az első olyan európai légitársaság lesz, amely visszaállítja a járvány előtti működését – közölte Váradi József, a magyar diszkont-légitársaság vezérigazgatója a cég 2022-es üzleti évének első negyedéről kiadott gyorsjelentést kommentálva. Hozzátette, a nyári csúcsidőszakra készülve 600 új munkatársat vettek fel, és repülőik napi üzemidejét 10 órára emelik.

Fotó: NurPhoto via AFP

A fapados szolgáltató első embere ugyanakkor továbbra is a legszigorúbb költségtakarékosság híve. A következő időszakban két, 180 üléses Airbust visszaadnak a bérbeadónak, helyettük 6 új, 237 üléses A321NEO is csatlakozik a flottához. Ezzel az átlagos ülésszám gépenként 207-re bővül.

Noha a Wizz Air menedzsmentje a téli időszakkal kapcsolatban az európai országok kiszámíthatatlan kormányzati döntéseire tekintettel továbbra is óvatos marad, azonban biztosak benne, hogy az állandó flottafejlesztések és a kiváló pénzügyi helyzetük következtében rövid-, közép- és hosszútávon is erőteljesen javul a cég piaci pozíciója.

A Wizz Air egyébként a június végén lezárt negyedévben év/év bázison közel 120 százalékkal, 199 millió euróra növelte bevételeit, míg nettó vesztesége 6 millió euróval, 114 millióra nőtt. A Bloomberg elemzői konszenzusa 193 millió eurós forgalmat és 101 millió eurós veszteséget jelzett előre. EBITDA-soron ugyanakkor már csak minimális, 17,8 millió eurós veszteséget szenvedett el a vállalat, miután egy éve még 42,4 millió euró volt a mínusz.

A légitársaság által szállított utasok száma megtriplázódott és meghaladta a 2,95 millió főt, így javult a repülőgépek kihasználtsága is, mégpedig 56 százalékról egészen 64 százalék közelébe. Ezek a számok egészen közel esnek a Concorde két napja kiadott várakozásához.

Örvendetes, hogy a Wizz Air készpénz-állománya 1,58 milliárd euróról 4,7 százalékkal, 1,66 milliárdra gyarapodott, illetve, hogy flottája immár 141 repülőt számlál, azaz 18-cal többet, mint a referencia időszakban.

Egy újabb nehéz negyedévet zártunk, a nemzetközi korlátozások miatt ugyanis csupán elérhető kapacitásunk 33 százalékát tudtuk üzemeltetni. A készpénz-termelésre koncentráltunk és sikerült is pozitív cash flow eredményt szállítanunk. A negyedév végén elért csaknem 1,7 milliárd eurós likviditásunkból 1,5 milliárd szabad készpénz – értékelte a jelentést Váradi József, aki azt is kiemelte, hogy a vállalatnak sikerült megerősítenie befektetésre ajánlott minősítését is.

Wizz Air diszkont-légitársaságok fapados légitársaság
Kapcsolódó cikkek