A második negyedéves eredményekkel kapcsolatos folyamatos optimizmus segített ellensúlyozni a Covid-19 delta változatának piaci hatásaival kapcsolatos közelmúltbeli aggályokat. A jelentések persze nem csak a gazdasági talpra állásról adnak indikációkat, hanem az átmenetinek tartott jellegéről is.

Fotó: AFP

Az amerikai tőzsdén jegyzett kínai részvények viszont a jó számok által keltett jó hangulatban is rosszul szerepeltek, miután Peking a múlt héten bejelentette a magántanári és online oktatási cégekre vonatkozó új szabályokat, amely a legutóbbi a pénzügyi piacokat megrázó, a technológiai szektor elleni fellépések sorozatában. A kínai részvények legutóbbi veszteségei viszont jelentősebbek, mint a kínai-amerikai kereskedelmi háború 2018-as csúcspontján, főként amiatt, hogy Peking nagy technológiai cégeket vett célkeresztjébe. 

A Fed fokozottan várt kamatdöntésének piaci fogadtatása visszafogott volt, nem zavart bele a jelentések számai által generált örömbe. A befektetők a szigorítás kezdetét jelentő lépésekről inkább csak a jegybankárok Jackson Hole-i találkozóján kaphatnak támpontokat, de inkább a szeptemberi ülés után valószínű az ezzel kapcsolatos iránymutatás.

A július 23-i adatok szerint a vállalatok 24 százaléka adta le jelentését, vagyis még a szezon elején vagyunk. Az összesített – vagyis a tényadatokat és a még várt számokat is tartalmazó – EPS növekedési ütem 74,2 százalék.

Amennyiben ez a negyedév végéig megmarad, úgy ez lesz a második legjobb időszak a mutató szempontjából 2009 negyedik negyede óta, amikor ez az érték 109,1 százalék volt.

Eddig a legnagyobb pozitív EPS meglepetéseket a pénzügyi, az egészségügyi, az IT és a kommunikációs szolgáltatások szektorának tagjai mutatták be (pl. American Express, Johnson&Johnson, AT&T, Verizon). 

A leadott jelentések 88 százaléka tartalmazott a vártnál magasabb, pozitív EPS meglepetéseket, ami meghaladja az öt éves átlag 75 százalékos értékét is.

Amennyiben ez az arány fennmarad a jelentési időszak végéig, úgy ez a negyedév adhatja a legmagasabb pozitív meglepetés-árnnyal rendelkező időszakot az adatok gyűjtésének 2008-as elindulása óta. Összesítésben a vállalatok nyeresége 19 százalékkal haladja meg a várakozásokat. Ez bőven felette van az öt éves átlag 7,8 százalékos értékének is. Ha a 19 százalékos növekedési érték az időszak végéig kitart, akkor ez lesz a negyedik legmagasabb értékkel bíró negyedév az adatok gyűjtésének 2008-as időpontja óta. 

Ami az árbevételt illeti, az S&P 500 eddig jelentő vállalatainak 86 százaléka számolt be arról, hogy a tényidőszaki szám a becsült érték felett alakult.

Az arány meghaladja az 5 éves átlag 65 százalékos szintjét. Ha a 86 százalékos érték a jelentési időszakban végig megmarad, ez az időszak lesz az S&P vállalatainak a legjobb negyedéves időszaka a pozitív árbevétel-meglepetés mutatója alapján, amióta a FactSet 2008-ban elkezdte gyűjteni ezt az adatot. Összességében a vállalatok olyan bevételeket jelentenek, amelyek 4,0 százalékkal haladják meg a becsléseket, ami szintén meghaladja az 5 éves átlag 1,2 százalékos szintjét. Ha a negyedév értéke marad a 4,0 százalék, akkor az index által jelentett legnagyobb bevételi meglepetési százalék lesz azóta, hogy a FactSet 2008-ban elkezdte követni ezt a mutatót. 

Ha a negyedév tényleges növekedési üteme a jelenlegi szinten, 20,9 százalékon marad, akkor ez lesz a legmagasabb éves bevétel-növekedési ütem, amelyet az index jelentett azóta, hogy a FactSet 2008-ban elkezdte nyomon követni ezt a mutatót.

Az árbevétel terén mind a 11 szektor növekedést könyvelhet el ebben a negyedévben. A sort az energiaszektor vezeti amelyet a nyersanyag és a fogyasztói diszkrecionális termékek gyártói követnek.

Értékeltség szempontjából az S&P500 index 21,3-es előremutató P/E szintet ad, ami mind az ötéves (18,1) mind a tízéves (16,2) átlagot meghaladja. A szektorok között a legmagasabb előremutató P/E értékkel a fogyasztói diszkrecionális termékek gyártó rendelkeznek (31,8) utánuk az IT cégek (21,7) következnek. A legalacsonyabb forward P/E értékkel jelenleg a pénzügyi és az energiaszektor vállalatai bírnak. Botom-up modell alapján az S&P500 12 hónapos célára jelenleg 4831,98, 10,6 százalékkal magasabb a július 22-i zárásnál (4367,48).