Magasabb osztalékkal és újabb részvény-visszavásárlási programmal csalogatná vissza a befektetőket a BP, miután versenytársaihoz hasonlóan erős eredményt ért el a második negyedévben. A brit olajóriás is profitálni tudott az utóbbi egy év alatt nagyot emelkedő olajárakból és a termékkereslet járványhelyzetet követő gyors visszaépüléséből. 

Fotó: AFP

A vállalat 37,6 milliárd dolláros forgalma három milliárd dollárral múlta felül az elemzői prognózist, a 2,8 milliárd dolláros tisztított nyereség pedig szintén jócskán átlépte az elemzői várakozásokban szereplő 2,15 milliárd dollárt, és további javulást jelent az első negyedév 2,63 milliárdos profitjához mérten is.

Egy évvel korábban, amikor a pandémia negatív hatásai leginkább érződtek a szektorban, még 6,7 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a londoni székhelyű társaság.

A BP olajkitermelése éves alapon negyedével, napi 1,25 millió hordóra esett vissza, ezt ugyanakkor egyensúlyozni tudta a sokkal stabilabb LNG-üzletág teljesítménye, miközben a finomítói szegmensben is javuló árréssel dolgozhatott az óriáscég. A pandémia előtti szinteket idéző eredményhez hozzájárult a jelentősen emelkedő üzemanyagkereslet, köztük a kerozin értékesítés, miközben a benzinkutakon üzemelő kisboltok is kiemelkedő nem-üzemanyag marzsokat szállítottak magas forgalom mellett.

A felpörgő készpénztermelés révén egy év alatt közel ötödével, 32,7 milliárd dollárra faragta le adósságágállományát a vállalat, az első félévben összegyűjtött 2,4 milliárd dolláros készpénztöbbletből pedig – a megújuló és alacsony karbonkibocsátású energiahordozók felé való további elmozdulást célzó beruházások mellett – bőcskén jut majd részvényesi értéknövelésre is. A tavaly kényszerűségből megfelezett osztalékot négy százalékkal 5,46 centre srófolja fel a BP, amely a Shell, a Chevron és a TotalEnergies múlt heti példáját követve egy jelentősebb részvényvásárlási programot is meghirdetett.

A tervek szerint 1,4 milliárd dollár értékben vásárolná vissza saját papírjait a társaság november elejéig.

A bőkezűséget az eddig meggyőző idei teljesítmény mellett a javuló olajpiaci kilátások is lehetővé teszik, a vezetőség várakozásai szerint a globális olajkereslet egy éven belül újra elérheti a pandémia előtti szinteket, a középtávú olajárprognózisát is megemelte, 2025-re már hordónként 60 dolláros olajárral számol az eddigi 55 helyett.

A befektetőket egyértelműen meggyőzte a magabiztos eredmény, a javuló kilátások és a méretes részvényesi juttatások „mesterhármasa”, a BP londoni tőzsdére bevezetett részvényeinek kurzusa öt százalékkal ugrott meg kedd délelőtt.