Kedden 11 százalékot zuhant a Tencent kínai technológiai óriás Hongkongban jegyzett részvénye, miután több állami lapban spirituális ópiumként, illetve elektronikus drogként aposztrofálták a vállalat videójátékait.  

Fotó: Imaginechina

A pekingi The Economic Information Daily még egy diákot is megszólaltatott, aki elmondta, hogy vannak társai, akik napi 8 órát játszanak a Tencet fejlesztésében álló Honor of Kings játékkal. A kínai lap szerint szigorúbban kéne szabályozni a videójátékokkal eltöltött idő mennyiségét. A hasonló profilú NetEase és XD részvényei is beadták a hongkongi tőzsdén. 

Erőteljes a félelem a befektetők körében, hogy a Tencent újra a Kínai Kommunista Párt célkeresztjébe kerül, mert a pekingi kormánylapokban szimultán megjelent kritikáknak egyértelműen üzenet jellege van 

– mondta a Világgazdaságnak Józsa Bence, az Equilor elemzője. Hozzátéve: a hírre a nyugat-európai és tengerentúli videójáték-gyártók részvényei is eséssel reagáltak, mivel a kínai belső piac esetleges korlátozása globálisan is negatívan érintené az ágazatot.  

A Wall Street Journal kiemelte, hogy 

a Tencent sikerterméke, a Honor of Kings, a világ legnagyobb bevételt hozó videójátéka volt tavaly és tavalyelőtt is. 

A Tencent tavalyi 74,6 milliárd dolláros árbevételéből 22,7 milliárd dollárt tettek ki az okostelefonos játékok és 6,9 milliárd dollárt a PC-játékok. Az amerikai tőzsdei lap emlékeztet, hogy három évvel ezelőtt Kína egy időre felfüggesztette a videójáték-engedélyek kiadását , s ez akkor több mint egymilliárd dollárjába került a Tencentnek. Nemrégiben pedig az iskola utáni korrepetálásokat szervező cégek tevékenységét korlátozták.