A globálisan kedvező hangulatban emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a kockázatvállalási kedvet vállalati felvásárlási értesülések és erős gyorsjelentések támogatták.

  • A londoni FTSE-100 mutató 0,70 százalékos,
  • a frankfurti DAX-index 0,16 százalékos,
  • a párizsi CAC-40 index 0,96 százalékos,
  • a madridi IBEX-35 pedig 0,96 százalékos pluszban zárt.
  • Kivételként a milánói FTSE MIB enyhe, 0,05 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,59 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,53 százalékkal nőtt. Az euróövezeti gyűjtőindexek közül az EuroStoxx50 0,67 százalékkal emelkedett.

Fotó: Shutterstock

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index júliusban már a hatodik egymást követő hónapban tudott emelkedni az európai vállalatok teljesítményét és a gazdaságok újraindulását övező optimizmus közepette, jóllehet az erősödése mellett aggodalomra ad okot, hogy Ázsiában újra fellángolt a koronavírus-járvány, Kínában pedig a hatóságok célkeresztjébe kerültek a nagy technológiai vállalatok.

A nap nyertese a kiskereskedelmi szektor volt, alindexe 1,8 százalékkal ugrott meg hétfőn, míg a nap veszteseként a biztosítási ágazat 0,6 százalékot esett.

A legnagyobb német biztosító, az Allianz árfolyama meredeken csökkent – 7,68 százalékos mínuszban zárt – arra a hírre, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a biztosító vagyonkezelési üzletága, az Allianz Global Investors ellen, miután egyik befektetési alapjával (Structured Alpha Funds) kapcsolatban amerikai bíróságokon peres eljárások folynak.

A francia Axa, Európa második legnagyobb biztosítója viszont 4,2 százalékkal drágult, miután gyorsjelentésének tanúsága szerint éves összevetésben 180 százalékkal nőtt adózott eredménye az első fél évben.

A vártnál jobb gyorsjelentésnek köszönhetően a Senior repülőgép- és autó-alkatrészeket gyártó brit vállalat 9,3 százalékkal, az ugyancsak brit Melrose Industries 5,2 százalékkal, a Rolls-Royce pedig 3,8 százalékkal drágult. A Heineken holland söripari konszern árfolyama 0,6 százalékkal nőtt, miután a vártnál jobb első fél év után arra figyelmeztetett, hogy a nyersanyagárak emelkedése csökkentheti haszonkulcsát.

A hatszáz legnagyobb európai vállalatnak eddig több mint fele tette közzé második negyedéves beszámolóját, közülük 67 százalék a vártnál jobb eredményekkel rukkolt elő.

Lapértesülések szerint a Clayton, Dubilier & Rice magántőke-befektetési társaság új ellenajánlatot készül előterjeszteni a Morrison szupermarketlánc felvásárlására. A Parker-Hannifin amerikai iparvállalat bejelentette, hogy megállapodott a brit rivális Meggitt vállalattal a felvásárlásról, a Meggitt-részvények több mint 55 százalékkal drágultak. A Vonovia német lakásüzemeltető magánvállalat árfolyama 2,2 százalékkal ugrott meg, miután 19,1 milliárd euróra javította a nagy riválisra, a Deutsche Wohnenre tett vételi ajánlatát.

A globális szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára viszont zuhanásra váltott. Az októberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 3,78 százalékos mínuszban, 72,56 dolláron, a szeptemberi szállítású WTI pedig 4,15 százalékos veszteségben, 70,88 dolláron forgott.

A háttérben az áll, hogy a kínai feldolgozóipar teljesítményének alakulását tükröző beszerzésimenedzser-index júliusi értéke 50,3 pontra, tavaly április óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, ami arra utalhat, hogy lassul a a világ legnagyobb olajimportőr országában.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,06 százalékkal, 1814,32 dollárra emelkedett, míg a decemberi szállítású aranyé 0,03 százalékkal, 1816,60 dollárra esett a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1875 dollárt adtak, 0,04 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.