Pénz- és tőkepiac

Ismét befektetői fókuszban az egészségügy

A koronavírus-járvány okozta pánik közepette joggal merült fel a kérdés: mely szektorba lehet relatíve nagy biztonsággal, ugyanakkor magas hozamot elérve befektetni akkor, amikor szinte minden index esik?

A pandémia következtében kialakult globális gazdasági helyzet olyan kihívás elé állította a befektetőket 2020-ban, amellyel előtte még nem találkoztak: a tavaly márciusban látott hirtelen és magas volatilitással bekövetkezett piaci esés addig példátlan volt a történelemben. A koronavírus-járvány okozta pánik közepette joggal merült fel a kérdés: mely szektorba lehet relatíve nagy biztonsággal, ugyanakkor magas hozamot elérve befektetni akkor, amikor szinte minden index esik?

Fotó: Shutterstock

Erre a kérdésre adta meg a választ az iShares U.S. Medical Devices ETF, amely egy egészségügyi berendezések és eszközök gyártására és fejlesztésére szakosodott, főként amerikai vállalatokat tömörítő, tőzsdén kereskedett befektetési alap. Az ETF 2006 óta elérhető, kezelt vagyona 8,3 milliárd dollár, az éves kezelési költsége pedig mindössze 0,41 százalék. 

Az értékpapírt a jelenlegi gazdasági és társadalmi helyzetben ismét jó befektetési lehetőségnek tartjuk. 

Egyrészt az alap top-holdingjai között olyan jól ismert, stabil fundamentumokkal bíró nagyvállalatokat találunk, mint az Abbott Laboratories, a Medtronic, a Thermo Fisher vagy éppen a Danaher Corporation. A stabil múltbéli teljesítményen túl ráadásul az említettek mindegyikére igaz, hogy utolsó negyedéves gyorsjelentésük felülmúlta az elemzői várakozásokat mind a bevétel, mind az egy részvényre jutó eredmény (EPS) tekintetében. 

Másrészt azok a cégek, amelyekbe az alapon keresztül befektethetünk, jelentős szerepet vállalnak az aktuális és a hosszú távú globális kihívások megoldásában, így például a pandémiás helyzet, vagy a társadalmak elöregedésével járó egészségügyi problémák kezelésében. 

A felmérések szerint az egészségügyi ipar a következő évtizedekben várhatóan továbbra is legalább évi 7-8 százalékos növekedést produkálhat majd. 

A tőzsdén kereskedett befektetési alap árfolyama az elmúlt három évben 83 százalékkal emelkedett, így jelenleg már 64 dolláron forog a papír, ám az iShares U.S. Medical Devices ETF a jövő egészségügyi kihívásaira reagálva várhatóan igazi safe-heaven eszközként viselkedik majd ezután is, így kiváló eleme lehet az alapvetően hosszabb távra, tehát legalább öt évre felépített portfólióknak. 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek