Pénz- és tőkepiac

Javított kilátásain a GM, de a piac szerint nem eléggé

Minden lényeges soron jobbak lettek a vártnál a GM eredményei, mégis gyengültek a cég részvényei.

A General Motors egy részvényre jutó nettó nyeresége (EPS) 1,9 dollárra nőtt a második negyedévben, miután tavaly ilyenkor még 56 cent veszteséget könyvelhetett el ezen a soron - derült ki a cég délután publikált gyorsjelentéséből. A tisztított EPS ugyanakkor 1,97 dollárra bővült, holott a FactSet elemzői konszenzusa csupán 1,82 dollárt előlegezett meg az amerikai autógyártónak.

Fotó: AFP

A konszern 34,2 milliárd dolláros bevételei is meghaladták a 30 milliárdos piaci várakozást, a bázishoz képest pedig több mint 100 százalékos a növekedés. A 4,1 milliárdos üzemi eredmény (EBIT) is jelentősen, mintegy 700 millióval múlta felül az átlagolt prognózisokat.

Az autóipart sújtó ismert nehézségek – csiphiány, a Covid delta variánsának terjedése – ellenére a GM megemelte éves korrigált EPS-célját is, mégpedig az eddigi 4,5-5,25 dollárról 5,4-6,4 dollárra. Üzemieredmény-ágon pedig az eddigi 10,5 milliárd dollár helyett most már 12,5 milliárdot várnak. Ugyanakkor az egész első féléves 8,5 milliárdos EBIT-hez képest ez az év hátralévő részére mindössze 4 milliárdos további működési eredményt takar.

A piac első látásra kevésnek találta a kilátások javítását, a GM-részvények 3 százalékkal, 57 dollár alá zuhantak a tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben New Yorkban.

Mary Barra vezérigazgató ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a vártnál jobb eredmények nyomán. Véleménye szerint a tengerentúli vállalat gyorsuló ütemben közelít kitűzött célja, a káros kibocsátás, forgalmi dugók és balesetek nélküli világ felé.

Mary Barra autóipar General Motors GM
Kapcsolódó cikkek