Látványos eredményjavulásról adott hírt a Banca Transilvania (BTL), a helyi piacon egyedüli román tőkéjű hitelező működési eredménye 2,4 milliárd lej lett az első fél évben csoportszinten, ami 15 százalékos növekedés éves összevetésben, a nettó profit ugyanakkor még ennél nagyobb mértékben, 47 százalékkal ugrott meg 1,01 milliárd lejre (1 euró 4,9338 lej). 

Fotó: NurPhoto via AFP

A nettó kamatbevételek 5,2 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest 1,5 milliárd lejre, ezen a soron segített a banknak az is, hogy érdemben, 22 százalékkal mérséklődtek a kamatköltségek.

A BTL nettó eszközállománya 115,3 milliárd lejre emelkedett június végére ami 7,3 százalékos növekedésnek felel meg. Csoportszinten a bank kihelyezett hitelállománya 8,9 százalékkal gyarapodott, 42,7 milliárd lejre, miután az év első hat hónapjában 114 ezer szerződést kötöttek magánszemélyekkel, illetve vállalati ügyfelekkel. A betétállomány ugyanakkor még ennél is nagyobb mértékben, 21,5 százalékkal nőtt 97,2 milliárd lejre, ebből a magánszemélyek számláin 65,9 milliárd lej pihen. Az kolozsvári központú bank nagyjából 3,14 millió magánszemély, 360 ezer kkv és 11 ezer vállalati ügyfele van. Jó hír ugyanakkor, hogy a nemteljesítő hitelállomány június végén alig 3,47 százalék volt, a fedezethányad ugyanakkor 148 százalékon áll. 

Fotó: VG

A bukaresti tőzsdén jegyzett BTL részvényesen passzívan fogadták a gyorsjelentést, a papírok árfolyama a délelőtt folyamán alig 0,7 százalékkal emelkedett 3 lejre. A bank tőzsdei kapitalizációja ugyanakkor meghaladta a 17 milliárd lejt, miután az év eleje óta több mint 32 százalékkal nőtt az árfolyama. A BTL az egyik legnagyobb szereplője a bukaresti parkettnek, a részvényeinek súlya a vezető indexben a BET-ben 20 százalék, ami a második helyre pozícionálja a Fondul Porprietatea (kárpótlási alap) 20,2 százaléka után. Ez részben annak is betudható, hogy a BTL akvizíciók árán is folytatni kívánja a piaci részesedésének növelését: nemrég jelentették be, hogy ajánlatot tettek az helyi Idea bankcsoportra, amiért piaci források szerint 43 millió eurót hajlandóak fizetni. Ezzel a BTL piaci részesedése a jelenlegi 18,5 százalékról 19 százalékra nőne, miközben ez a mutató 2019-ben még 17,7 százalékon állt.