Gazdasági szempontból a 2021-es év egyik nagy változása, hogy a fejlett világban megjelent az infláció. A koronavírus előtti időkben talán az egyik leggyakoribb vélemény az volt, hogy a fejlett régiókban fel kell készülni az árak hosszú távú stagnálására. A pandémia, illetve az arra adott kormányzati és jegybanki válaszok azonban gyökeres fordulatot hoztak. Az Egyesült Államokban például az idén júliusi adat szerint már 5,4 százalék volt az év/év alapú infláció mértéke. Az Európai Unióban is hasonló folyamat zajlik, ott az infláció júliusban már elérte a 2,2 százalékot.

Fotó: Shutterstock

Az infláció elleni védekezésként több opciónk is lehet, most az ingatlanbefektetések köréből hoznék egy példát.

Ha ingatlanra gondolunk, akkor akár lakó-, kereskedelmi-, irodai-, ipari- és logisztikai ingatlan is eszünkbe juthat. Az utóbbira hívnám fel a figyelmet, hiszen a koronavírus-járvány által terhelt időszaknak a logisztika volt az egyik nagy nyertese. Ha megvizsgáljuk például a termelési láncok komolyabb akadályait, esetleg az egyre erősödő inflációs környezetben a nagyobb alapanyag készletezést, vagy akár a korlátozások okán brutálisan növekvő online kiskereskedelmi volument, akkor láthatjuk, hogy ezek a folyamatok mind egyre nagyobb raktározási kapacitásokat indukálnak.

Fotó: VG

Lehetséges raktárkapacitásokba fektetni? Felhívnám a figyelmet egy, az eurózónában működő, és elsősorban raktározással foglalkozó cég papírjára, amely az elmúlt években felülteljesítette az európai átlagos REIT (ingatlan befektetési társaság) hozamokat, és ez idén sem volt másképp. A Warehouses De Pauw SCA-nak leginkább a Benelux-államokban vannak raktárai, de megtalálhatóak Németországban és Romániában egyaránt, sőt, Európa-szerte folyamatosan hajt végre akvizíciókat a cég.

A társaság kiadó területeinek 99 százaléka volt bérbeadva tavaly. A papír az utóbbi évek stabil osztalékfizetése mellett szárnyal a tőzsdén: csak idén közel 40 százalékkal emelkedett.

Ráadásul, folyamatosan fejleszt az automatizáció és a zöldenergia terén, így a raktáraiban egyre komolyabb a robotizáció, és jelentős befektetései vannak már napelem kapacitások terén is.

Ezzel a befektetéssel egyszerre védekezhetünk az infláció ellen, támogathatjuk az innovatív megoldásokat, ráadásul a környezetünk zöld fordulatát is.