Pénz- és tőkepiac

Rekordbevételt kasszírozott a Duna House

A Duna House-nál minden közvetítői szegmens jelentősen hozzájárult a kimagasló bővüléshez, megtáltosodott a lengyel divízió is.

Szintet lépett a második negyedévben a Duna House, hiszen árbevétele év/év alapon 78 százalékkal, közel 3,4 milliárd forintra; EBITDA-ja pedig 49 százalékkal 512 millió forintra nőtt – derül ki a vállalat ma publikált gyorsjelentéséből.

Fotó: Vemi Zoltan / VG

Habár az imponáló százalékos bővülésben jelentős szerepet játszott a tavalyi korlátozások miatti bázishatás is, az árbevétel mintegy 900 millió forinttal meghaladta a cég 2018. első negyedében elért eddigi rekordját is, míg az EBITDA három éves csúcsra futott.

Az ingatlanos cég alaptevékenységének árgus szemekkel figyelt tisztított EBITDA-ja (core EBITDA) 72 százalékkal, 629 millió forintra ugrott, míg konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra emelkedett.

A beszámoló kiemeli, hogy az adózott profit növekedési üteme a fejlesztési tevékenység könyvszerinti vesztesége, a volatilis devizamozgások, valamint a kötvénykibocsátás miatt megemelkedett kamatköltségek következtében marad el a tisztított EBITDA bővülésétől.

Minden közvetítői szegmens jelentősen hozzájárult a kimagasló növekedéshez. Az ingatlanközvetítői tevékenység bevételei több, mint duplázódtak, a hitelközvetítői tevékenység pedig 70 százalékkal bővült a koronavírus által sújtott bázisidőszakhoz képest. A piac kiemelkedő aktivitásában ugyanakkor továbbra is érezhetők a járvány miatt átalakuló keresletnek és a magyar ingatlanpiacon megjelenő állami családtámogatási programoknak a hatásai.

A csoport lengyelországi ingatlanközvetítési volumene 170 százalékkal, a hitelközvetítési pedig 75 százalékkal növekedett, és ezzel a Duna House legintenzívebben bővülő piacává vált. Az elmúlt négy negyedévben összesen 560 millió forint EBITDA-t generált, amelyből 209 millió forint a most lezárt 3 hónapos időszakra jutott. Az eredmény ráadásul nem tartalmaz egyedi vagy rendkívüli tételeket, ezért a menedzsment úgy látja, két éven belül a lengyel EBITDA meghaladhatja a hazai eredményt.

A csehországi leányvállalatok árbevétele 137 százalékkal, 114 millió forintra, adózott nyereségük pedig az előző év azonos időszakában elért félmillió forintról 7 millióra gyarapodott.

Idehaza a MyCity ingatlanfejlesztési üzletágon belül a Forest Hill projekt 3-soros épületegyüttesének első sora műszakilag elkészült és a 2-3. sor készre jelentése is megtörténhet év végéig. Az adminisztrációs folyamatok elhúzódása miatt viszont a projektből származó bevételek realizálása csupán 2022-től várható.

A kimagasló első féléves eredmények alapján a cégcsoport menedzsmentje tisztított core EBITDA-előrejelzését 1,9 milliárdról 2,1-2,3 milliárd forintra, tisztított core adózotteredmény-prognózisát pedig 1,1 milliárdról 1,3-1,5 milliárd forintra emelte.

A tőzsdén a közzétételt követően nem alakult ki egyértelmű trend a cég részvényeinek mozgásában. Eleinte erősödött a papír, azonban kora délutánra több mint 1 százalékkal előző napi záróértéke alá gyengült.

Duna House ingatlan
Kapcsolódó cikkek