Akár egy negatív spirál is kialakulhat az arany piacán, ugyanis azok a befektetők, akik az megugrása miatt a sokszor jól bevált menekülőeszköz felé fordultak, az arany árának esése  miatt akár rá is fizethetnek, ami újabb eladásokat generálhat, tovább nyomva a mélybe a nemesfém árát.  Az arany ára többhavi mélypontjára esett, szerda délután 1730,13 dollárt ért egy uncia, de a felpattanás sem volt látványos, ugyanis csütörtök délben is 1755 dolláron jegyezték a fémfélét. Nagyjából egy éve állította fel árcsúcsát a nemesfém, 2069 dollár környéki jegyzésáron.

Fotó: AFP

Ezzel a mozgással,  J.C. Parets, az Allstarcharts.com alapítója és fő stratégája szerint az arany kiérdemelte az „idei legrosszabb befektetés” címet. A Yahoo Finance-nak nyilatkozva azt mondta, az arany ára egy év alatt 16 százalékot, mintegy 300 dollárnyit esett, ami ha belevesszük a több, mint 10 éve nem tapasztalt inflációt is, akkor szinte tragikusnak mondható. Egy éve a Bank of America is 3000 dolláros aranyárat várt. Parets kiemelte azt is, hogy míg az elmúlt évben a befektetési eszközök jóformán mindegyike kivette a részét a globális ralliból és drágult, addig az arany teljes mértékben szembe ment az uralkodó trenddel, és halmozta a mínuszokat.

A döntően technikai elemzésekkel foglalkozó cég stratégája szerint

az arany áresésének legfőbb oka az, hogy felbomlott az egyensúly a fém piacán, a kínálat egyre nőtt, míg a kereslet – más eszközök jó teljesítményének köszönhetően – csökkent.

Amíg az arany piaca nem javul, addig Parets nem javasolja a beszállást. Úgy véli, hogy a nemesfém ára egyszer vissza fog térni az egy évvel ezelőtti szintre, de bizonytalan, hogy addig mi történik a kurzussal.   Ami biztos, hogy a nagy ralli nem indul el a jövő hónapban, inkább majd csak a jövő évben – hangsúlyozta a szakértő.

Régi összefüggés, hogy az erős dollár sem tesz jót az aranynak, és az amerikai FED számtalanszor belengetett kamatemelése, és a likviditásbőség szűkítése sem a nemesfém piacát erősíti, így tehát egyelőre nem lehet látni a trendforduló jeleit

– hangsúlyozta a CNBC-nek Vivek Dhar, a Commonwealth Bank nyersanyag-elemzője.

További aranyár-csökkenést vár a UBS Global Wealth Management befektetési vezérigazgatója is.  Dominic Schnider szerint a reálhozamok jobbak lesznek a vártnál, ami elcsábíthatja a befektetőket az aranytól, ugyanis a nemesfém piacán parkoltatott pénz nem kamatozik. Úgy véli, hogy a jövő év elején 1700 dolláron jegyezhetik majd az arany unciáját, de addig az akár 1600 dolláros szintet is tesztelheti az ár.