Az euró/forint árfolyama az MNB monetáris tanácsának keddi, 30 bázispontos kamatemelésről szóló döntését követően előbb gyengülésnek indult, az euró jegyzése a 349 körüli szintről 349,6 forintra ugrott, ám a jegybanki sajtótájékoztatón elhangzottakra reagálva újra erősödni kezdett. Nem sokkal fél négy után az euróért kevesebb, mint 348,4 forintot kértek a bankközi piacon, ami csaknem fél százalékos forint-erősödést jelent a hétfői záróértékhez képest.

A befektetők vélhetően jó néven vették, hogy az MNB jelezte: a jegybanki célnál magasabb inflációs kilátások miatt folytatni fogja a kamatemelési ciklust. Ráadásul az állampapírvásárlási programot is fokozatosan kivezetik – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Első lépésben a 2021. augusztus 23-i héttől kezdődően heti 60 milliárd forintról 50 milliárd forintra mérséklődnek az MNB vásárlásai, amelytől a jegybank a kínálat és egyéb piaci kondíciók függvényében rugalmasan eltérhet. Ezt követően a Monetáris Tanács a negyedévek végén, először 2021 szeptemberében értékeli átfogóan az állampapír-vásárlási programot. Ennek keretében dönt a kivezetés következő lépéséről, és meghatározza a heti vásárlások következő negyedévre érvényes célmennyiségét.

Az Equilor gyorselemzése szerint a forint-erősödés a következő napokban is folytatódhat, akár a 347,5 forintos euró-árfolyamig is.