Az Appeninn ingatlanállományának átlagos kihasználtsága 2 százalékkal bővült az első fél évben az előző év azonos időszakához mérten, míg a közvetlen fedezeti érték 12 százalékos bővülést mutat – derül ki az ingatlankezelő csütörtökön publikált gyorsjelentéséből.

Fotó: Kallus György / VG

Az ingatlanok bérbeadásához kapcsolódó árbevétel 18 százalékkal, 5,04 millió euróra nőtt, ami elsősorban a kihasználtság emelkedése, a bérlői mix javulása, valamint a stabilizálódó bérleti piacon végbement indexálások következménye. A közvetlen bérbeadás bevételének közel 800 ezer eurós közvetlen fedezetre gyakorolt kedvező hatását a közvetlen költségszint 300 ezer eurós növekedése tompította. Utóbbi mögött a javuló kihasználtsághoz és bérlői mixhez szükséges magasabb minőségű szolgáltatásnyújtás húzódik.

A fentiek ellenére a tárgyidőszakban a vállalat EBITDA-ágon 3,95 millió euró veszteséget termelt, miután 2020-ban még 11,4 millió volt a plusz. Az árfolyamhatástól tisztítva viszont 2,44 milliós nyereségről számolt be a cég, ami 30 százalékkal haladta meg a bázist.

Az Appeninn-csoport adózás után vesztesége kevéssel túllépte a 4 millió eurót, ám az árfolyamhatás kiszűrésével közel 1,9 millió nyereséget gazdálkodtak ki ezen a soron is, ami 18 százalékos növekedésnek felel meg.

A nem tisztított, részvényenkénti veszteség (EPS) 8,5 eurócent volt a tavalyi 15,17 centes profithoz képest, a visszaesés a cégvezetés szerint itt is kizárólag a kedvezőtlen árfolyam hatásra vezethető vissza.

Csoportszinten a teljes ingatlanvagyon becsült értéke a fordulónapon 188,6 millió euró volt, a tavalyi 172,4 milliós értékeltség után. A portfólió 37 ingatlant ölel fel, amelyek között 8 fejlesztési terület is szerepel.

A jövőben a menedzsment tovább kívánja diverzifikálni a cég portfólióját a fenntartható működés, a stabil hozam és cash flow érdekében. Az eddigi jellemzően „B” és „C” kategóriás ingatlanok mellett fokozott figyelmet kívánnak fordítani az „A”, illetve prémiumkategóriásokra.

A folyamatban lévő turisztikai fejlesztések nagyrészt jövőre, kisebb részben 2023-ban fejeződnek be a tervek szerint. Az először befejezett fejlesztések a cég várakozása szerint már 2022 második fél évétől termőre fordulnak. Az iroda- és kiskereskedelmi ingatlanok kihasználtsága az év elejéhez képest folyamatosan javul. Zajlik a szűkülő szabad ingatlanterületek feltöltése is, a legjövedelmezőbb ingatlanok szerződéssel lekötött ideje meghaladja a 12 hónapot.

A cég részvényei a közzététel után közvetlenül 1,7 százalékkal, 285 forintra gyengültek.