Ez jelentős zavart okozott a kőolaj- és üzemanyagtermékek megszokott áramlásában, és jelentősen emelte a kőolaj árát.

Napi mintegy 1,7 millió hordó kőolaj hiányzott a múlt héten a piacról, míg a becslések szerint napi közel 2 millió hordónyi finomítói kapacitást kellett leállítani.

Fotó: Shutterstock

Egyelőre azonban ez sem húzta felfelé eléggé az olaj árát ahhoz, hogy ki tudjon törni a július óta tartó csökkenő trendből. Jelenleg ezt a negatív trendvonalat teszteli a Brent és WTI is, és a napokban eldől, van-e elég erő a piacban, hogy folytatódjon az elmúlt 2-3 hét ralija. Emellett a világszerte extrém nyári időjárás a politikusokat egyre inkább a zöldátalakulás felgyorsítására ösztönzi majd. Ez a politika hosszú távon akadály lehet, és csökkentheti a befektetők étvágyát a fosszilis tüzelő- és más szén-dioxid-igényes nyersanyagok iránt, még mielőtt a globális kereslet csökkenni kezdene.

Ami azonban rövid távon az olajrali folyatódása mellett szól, hogy az OPEC+ termelői csoport kedvezően értékelte a kereslet rövid távú kilátásait.

A Bloomberg havi OPEC-termelési felmérése szerint Nigéria és Angola csaknem naponta 400 ezer hordóval kevesebb nyersolajat termelt, mint a múlt havi kvótájuk volt.

Ez jelzi, hogy nem lesz egyszerű visszakapcsolni minden kapacitást, ha a kereslet valóban a várakozások szerint fellendül, ami akár új csúcsokra is repítheti az árakat.

Az elmúlt hónapokban már erősödő földgázárak további lendületet kaptak a Mexikói-öböl menti gázexportterminálok leállása miatt.

Európában a holland TTF ára rekordot ért el 52,85 euró/megawattóra szinten.

A gázárak hasonlóan mozogtak Ázsiában is, ahol megközelítették a januári csúcsot. Az erőteljes a meleg időjárás és Európában az Oroszországból érkező gázimport csökkenése által okozott globális kínálatszűkülés egyaránt fenntartja a szektor lendületét.