Jelentős növekedési terveket tett közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Prémium kategóriájában jegyzett AutoWallis-csoport frissített stratégiájában, melyben azzal számol, hogy

a 2020 óta tartó, akvizíciókkal is támogatott növekedésnek, valamint a következő időszakban végrehajtandó felvásárlásoknak köszönhetően a 2020-as 88 milliárd forintos árbevétele több mint a négyszeresére, 400–433 milliárd közé ugorhat 2025-re.

Ezzel párhuzamosan a 14 országban jelen levő autókereskedő és mobilitási szolgáltató vállalat nyeresége nagymértékben növekedhet, mivel a menedzsment megítélése szerint az eredménytermelő képességüket legjobban bemutató EBITDA több mint a hatszorosára, 2,3 milliárdról 14–15,2 milliárd forint közé emelkedhet.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

Az AutoWallis-csoport az elmúlt két évben a végrehajtott tranzakciók finanszírozására és hitelkiváltásra összesen 9,6 milliárd forintért bocsátott ki hosszú lejáratú kötvényeket, több lépésben és különböző konstrukciókban közel 6 milliárd értékben emelt tőkét, így a befektetők széles köre szavazott már komoly bizalmat a társaságnak és növekedési stratégiájának. A további jelentős bővülési tervek finanszírozására, a 2025-re kitűzött stratégiai tervek megvalósítására

az AutoWallis 6–8 milliárd forint közötti intézményi és lakossági forrásbevonást tervez (túljegyzés esetén lehet magasabb) az idei év hátralevő részében.

A vállalat által tervezett nyilvános forrásbevonás az első lehet 2017 óta a BÉT-en, ami nemcsak emiatt, hanem a forrásbevonás tervezett mérete miatt is fontos lépés lehet a magyar tőkepiacon. A tranzakció lebonyolításához szükséges előkészítő lépéseket a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett társaság megtette, az ehhez szükséges befektetési tájékoztatót a Magyar Nemzeti Banknak az engedélyeztetési eljárásra beadta.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, hogy a növekedési tervek finanszírozása mellett a forrásbevonással fontos céljuk, hogy a társaság részvénypiaci súlya, a részvények likviditása, forgalma tovább bővüljön. A vezérigazgató kiemelte, hogy a lakosság számára ez lehet majd az első lehetőség, hogy részt vegyen a társaság tőkeemelésében, így bíznak benne, hogy a jelenleg több mint 2300 lakossági részvényes mellé több száz új befektető csatlakozik majd azzal a céllal, hogy támogassa az AutoWallis növekedési stratégiáját, és elkísérje azon az úton, amelyen haladva az évtized végére a csoport a kelet-közép-európai régió meghatározó autókereskedelmi és mobilitási szolgáltatójává válhat.