Pénz- és tőkepiac

Kap-e bombát Washingtonból a forint?

A rövid válasz: aligha. A hosszabb: az amerikai adósságplafon kérdése maga a bomba, amin a dollár – és emiatt a világpiac – csücsül, akkor is, ha ma a törvényhozásnak sikerül elhárítani a kormányzati leállás veszélyét. Csakhogy mindenki azt gondolja: a problémát végül megoldják.

A forint az utóbbi hetek gyengülése után a 360 környéki szinten látszik megállapodni az euró ellen, de a világ devizapiacain óriások játszanak, amelyektől egy legyintés is odébb lökheti a magyar fizetőeszköz árfolyamait. 

Az elmúlt hetek dollár elleni gyengülését – ami a feltörekvő piaci devizákon kívül elérte az eurót is – az hajtotta, hogy a Federel Reserve eljutott annak a küszöbére, hogy elkezdje visszafogni pénzbőségteremtő kötvényvásárlásait. A csütörtöki nap rizikója: 

az amerikai szenátus – Chuck Schumer, a demokrata többség vezetője szerint – elháríthatja a kormányzati leállás veszélyét. 

Ha ez tovább gyengíti az eurót a dollár ellenében az 1,16 alatt szerda elért több mint egyéves mélypontról, az az elmúlt évek mintázata alapján elméletben döntő lökést adhat a forintnak is, hogy a 360 körüli kéthavi mélyponttól tovább gyengüljön a 362-363 körüli támaszok felé.

Fotó: Daniel Slim / AFP

A dollár további erősödése az elemzők szerint nem kizárt, de nem azért, mert nem áll le az amerikai kormányzat. Ha a szenátus valóban ezt elősegítő döntést hoz is az európai piaczárás után, egy még ennél is nagyobb veszély továbbra is fennmarad az óceán túloldalán: az ellenzéki republikánusok elutasítják, hogy felemeljék a költségvetés működését gátló adósságplafont, ami utat nyithatna a demokrata Biden elnök óriási kiadási csomagjának. Ez a konfliktus pedig még az amerikai államcsőd veszélyét is magában hordja, ami atombomba lenne a világpiacok számára. A piacok azonban bizonyosak benne, hogy a politikusok találnak megoldást, és a dollárt a Fed politikájának várható szigorodása tartja erősen. 

Ha félretesszük az amerikai csőd rizikóját, tényleg sok minden szól jelenleg a dollár mellett

 – írta Esther Reichelt, a Commerzbank feltörekvő piaci és devizaelemzője. A Saxo Bank napi piaci áttekintése szerint a dollár számára 1,15-nál húzódik a következő ellenállási szint, majd 1,129-nél, a kérdés, hogy a mostani erősödés mögött milyen mértékben a negyedéves zárás áll.

A forint számára negatív fejlemény lenne a dollár további erősödése. A Magyar Nemzeti Bank kamatemelési sorozata ebben a helyzetben – amikor a dollár erős, a globális rizikóétvágy gyenge és az állampapírhozamok trendje az emelkedés – nem ad elegendő támaszt, hogy megakadályozza a további gyengülést, hisz a legutóbbi, 15 bázispontos kamatszigorítás kisebb volt a vártnál. Az emelkedéséről szóló európai és térségbeli hírek támogathatják a forintot, és elvben ilyen hatással járhat az is, ha a cseh jegybank mai ülésén a várakozásoknak megfelelően 1997 óta a legnagyobb – 50 bázispontos – kamatemelését hajtja végre.

Egy gyors pillantás a korona árfolyamára azonban megmutatja, hogy inkább a dollárhírek a mérvadók jelen pillanatban. A korona ugyan szépen tartotta magát az euró ellen az elmúlt hónapban, de a dolláreladások az utóbbi két hétben nem maradtak hatás nélkül a cseh deviza árfolyamaira sem. Az eurókeresztben kéthetes gyengülés után az utóbbi három napban 25,51-52 környékén állapodott meg a korona, és a mai döntés Melanie Fischinger, a Commerzbank elemzője szerint aligha okoz erősödést, kivéve, ha a jegybank kommentárjai arra utalnak, hogy a kamatszigorítás hasonló ütemben folytatódik.

Ami a forintot illeti, a dollár ellenében is a technikai szint, 310 környékén ragadt szerda óta, inkább a gyenge oldalán, de az utóbbi héten körülbelül két forintonként tartott hasonló pihenőket, miközben szaladatlanul gyöngült, és már elvesztette teljes idei nyereségét, ami az év közepén az öt százalékot is meghaladta a zöldhasú ellen. 

Ha a dollár bikák nem gyengítik tovább, és ehelyett a befektetők elkezdik visszafordítani túlvettnek látszó euró- és dollárpozícióikat, az Equilor jegyzete szerint az ellenállás 307-nél húzódik a dollárkeresztben, és 356,5-en a 200 napos mozgóátlagnál az euró ellenében.

adósságplafon cseh korona euró-dollár forint árfolyam Cseh Nemzeti Bank
Kapcsolódó cikkek