A kínai hatóságok 11 kínai utazásmegosztó vállalat vezetőjét kérték arra, hogy tegyenek eleget a szabályozói előírásoknak – mondta a VG-nek Bosnyák Zsolt, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: a Közlekedési Minisztérium, valamint számos más szabályozó hatóság, így a kínai kiberbiztonsági hatóság részvételével zajló beszélgetésen hallgatták meg az utazásmegosztó vállalatok vezetőit, köztük a DiDi Global, a T3 és a Meituan első emberét.

Fotó: Beiyi Seow and Dan Martin / AFP

A hatóságok szerint a vállalatok a szabályozásoknak nem megfelelő sofőröket és járműveket is jóváhagytak. A Közlekedési Minisztérium szerint ezeknek a vállalatoknak maguknak kell rendet teremteniük a saját házuk táján, be kell tartaniuk a szabályozói előírásokat és a tisztességes versenyre kell törekedniük. 

A Didi Global részvénye a szerdai kereskedés során 11,9 százalékot emelkedett, s a csütörtöki nyitás előtt is pluszban tanyázott.

A árfolyama a New York-i tőzsdére való nyári bevezetése óta 35 százalékot hanyatlott, miután a pekingi hatóságok az IPO másnapján vizsgálatot indítottak a társaság ellen, aláásva a kurzust.