A Sanofi felvásárolja a Kadmon nevű céget, melynek Rezurock nevű készítménye júliusban nyerte el az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeletének engedélyét – olvasható a társaság közleményében.

Fotó: FRANCK FIFE / AFP

Mindezzel a francia gyógyszercég transzplantációkkal kapcsolatos gyógyszerkészítményei bővülhetnek, hiszen a Rezurock a donor szerveiben még meglévő fehérvérsejtek által az új szervet megkapó alany szerveit megtámadó betegségre nyújthat megoldást, az FDA szerint abban az esetben, ha már legalább két másik terápia kudarcot vallott. A gvhd nevet viselő betegség hasonló ahhoz, amikor a szervezet nem fogadja be a beültetett szervet, csak itt nem a fogadó, hanem a donor fehérvérsejtjei utasítják vissza az együttműködést, több szerv gyulladását okozva, ám bizonyos esetekben a betegség akár vérátömlesztést követően is kialakulhat.

A megállapodás értelmében a Kadmon részvényesei részvényenként 9,5 dollárhoz juthatnak, ami 79 százalékkal több a cég papírjainak keddi záróértékénél és összesen 1,9 milliárd dollárjába kerül a Sanofinak. Az összeolvadáshoz még a Kadmon szavazati joggal rendelkező részvényeseinek többségének is rá kell bólintania, melyet követően a Kadmon a Sanofi egyik leányával fog összeolvadni. A Sanofi az üzlet lezárását az idei év negyedik negyedévére várja.

A Sanofi részvényenként nyereségét a tranzakció a 2022-es üzleti évre várhatóan mérsékelten hígítja a közlemény szerint. A felvásárlást a francia gyógyszercég meglévő készpénz-tartalékaiból fedezi.