Nagy szívességet tettek maguknak és portfóliójuknak azok a befektetők, aki az év elején szlovén részvényekből vásároltak. Délnyugati szomszédunk tőzsdéje ugyanis idén a világ élmezőnyébe tartozik, nem csupán a fejlett piaci indexeket, hanem az egyébként ugyancsak remek teljesítményt nyújtó régiós börzéket is lekörözve. A helyi blue chip index, a kilenctagú SBITOP szeptember közepéig 29 százalékot ralizott, amivel még a BUX 23 százalékos felértékelődését is elhomályosítja.

Fotó: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

A szlovén piac sikeréhez a ciklikus és értékalapú részvények pandémia utáni felfutása adta a hátszelet, a SBITOP-ot ugyanis kivétel nélkül érett, hagyományos iparágakat képviselő, jellemzően pénzügyi, energia-, illetve távközlési cégek alkotják – hangsúlyozza elemzésében a horvát InterCapital brókercég. A gazdasági helyreállás pedig éppen ezeknek a szektoroknak kedvezett, a szlovén vezető index tagjai – a koperi kikötőüzemeltető céget leszámítva – egyaránt két számjegyű profitnövekedést értek el az első fél évben. A részvénykosár legnagyobb súlyú tagja, a Krka gyógyszergyártó története legmagasabb első féléves nyereségét érte el, de a 11 százalékos dinamika még így is csak a mezőny végére volt elég. A Mol helyi riválisa, a Petrol olajvállalat két és félszeresére növelte nyereségét, az egy évvel korábbinál ötödével magasabb forgalom mellett. Hasonlóan erős eredményt tudhat maga mögött az OTP szlovén versenytársa, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) is, amely 90 százalékkal megugró profit mellett 28 százalékkal magasabb bevételről adott számot.

A kiemelkedő vállalati eredményekkel párhuzamosan a részvényárfolyamok is az egekbe szöktek. A KD Group pénzügyi holding kivételével az összes kosártag két számjegyű hozamot szállított. A bő másfélszeresére dráguló NLB papírjaival bankot robbanthattak a tőzsdézők, de 44 százalékot ugrott a Sava re viszontbiztosító kurzusa is, míg a Petrol és a vegyipari óriás Cinkarna Celje árfolyama harmadával értékelődött fel.

A helyi részvénypiacot az idei rali dacára továbbra is alulértékeltnek tartja az InterCapital. A SBITOP ugyanis 8,2 szeres P/E (árfolyam/nyereség) rátán mozog jelenleg, ami jelentős diszkontot jelent a fejlett piaci indexekhez képest. A Reuters elemzői konszenzusában szereplő célárak alapján a legnagyobb tartalék a pénzügyi szektor képviselőiben van. Az NLB bank 32, a Triglav és a Sava re biztosítók pedig 17-16 százalékos felértékelődés előtt állhatnak, a Petrol és a Krka párostól viszont nem várható további érdemi emelkedés.

Az euróban jegyzett szlovén papírok további vonzereje a stabilan magas osztalékhozam, amit még a pandémiától sújtott tavalyi évben is sikerült átlagosan 4 százalék felett tartani. A SBITOP jelenleg 5,1 százalékos osztalékhozamon forog, de az InterCapital várakozásai szerint ez a makrogazdasági helyzet javulásával hamarosan visszaemelkedhet a járványhelyzet előtti 7 százalékos szint fölé.