Gyenge kezdés után veszteséggel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.

Fotó: Shutterstock

Az európai indexek, az FTSE EuroFirst 300 és a Stoxx Europe 600 kompozit mutatók 0,83 és 0,89 százalékkal végeztek alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,88 százalékkal gyengült pénteken. 

Az európai tőzsdéken három napig tartó erősödő szakasz tört meg a pénteki gyengüléssel. Ennek oka részben a kedvezőtlen makrogazdasági adatokban keresendő, részben pedig a kínai Evergrande problémáiból eredő piaci zavarok kockázatára. Az ingatlanfejesztő cég csődje ugyanis megrendítheti az egész kínai pénzügyi rendszert, ami átterjedhet a globális pénzügyi rendszerre is. 

A nap folyamán közzétett kedvezőtlen makrogazdasági mutatók egyike az ifo szeptemberi német üzleti hangulatindexe volt. Az ellátási láncokban kialakult zavarok következményeként szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban romlott az üzleti hangulat Németországban. 

  • Londonban 0,36 százalékkal csökkent zárásra az FTSE-100 index,
  • a frankfurti DAX 0,73 százalékkal végzett alacsonyabban,
  • a párizsi CAC-40 index pedig 0,95 százalékkal gyengült.
  • A milánói tőzsdén 0,41 százalékkal gyengébb index alakult ki zárásra,
  • a madridi pedig 0,03 százalékos indexcsökkenéssel végzett.

Az olajár átmeneti negatív korrekció után ismét emelkedő lendületet vett pénteken és ezzel már a harmadik egymást követő hetet fogja áremelkedéssel zárni. Az olaj árát globális termelésfennakadások és az amerikai készletek vártnál nagyobb mértékű hetek óta tartó csökkenése emeli. A Brent és a WTI ára 2018 októbere óta a legmagasabb szintet érte el. A Brent ára 55 százalékkal, a WTI ára 56 százalékkal áll az év eleji felett. 

Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára hordónként 77,83 dolláron 0,75 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben, a WTI ára pedig 0,60 százalékkal ment fel 73,73 dollárra hordónként. 

Az arany spot ára 0,56 százalékkal emelkedett unciánként 1752,29 dollárra, az eurót 0,30 százalékkal jegyzik gyengébben 1,1710 dolláron.