Két bombahírt is robbantott az Alibaba, mely saját fejlesztésű félvezetővel rukkolt elő, miközben az alapító Jack Ma Spanyolországban tűnt fel. A kínai e-kereskedelmi óriás saját fejlesztésű csipeket fog használni az adatközpontjaiban. Bár a csipeket csak saját felhasználásra tervezték, a hírre kedden több mint 6 százalékot emelkedett az Alibaba árfolyama a New York-i tőzsdén, s szerdán nyitás előtt is 2 százalékos pluszban jegyezték a papírt. Igaz, a idei teljesítménye még a mostani emelkedéssel is 23 százalékos mínusz.

Fotó: Imaginechina

Komoly erőfeszítéseket tesznek kínai állami és magáncégek, hogy a globális csiphiány hatásait és az amerikai és tajvani gyártóktól való függést saját fejlesztésekkel enyhítsék, s ebben a sorban az Alibaba bejelentése mérföldkőnek tekinthető

– hangsúlyozta a VG-nek Józsa Bence, az Equilor elemzője. Emlékeztetve, hogy a nyáron a kínai csipgyártás zászlóshajója, a SIMC 6,6 milliárd dollár tőkét vont be a sanghaji parketten, hogy növelje az ágazat versenyképességét. Mint mondta, az Alibaba szentimentje jelentősen javult az utóbbi időszakban. Az addig eső részvényárfolyam a 140-145 dolláros szinteken fordult, s immár 177 dollárig emelkedett. Szerinte az optimizmust erősíti az alapító Jack Ma európai utazása is, hiszen az elmúlt másfél évben azt sem lehetett tudni, hogy szabadlábon védekezik-e a pekingi hatóságok vádjaival szemben.

A Wall Street Journal tudósítása szerint a kínai milliárdos Hongkong érintésével utazott Spanyolországba, ahol egy jachtra szállt, s a Baleár-szigetekre indult. Az újságíróknak annyit mondott, hogy barátokat látogat, borokat kóstol és üzleti találkozókat tart. Emlékezetes, hogy Jack Ma tavaly októberben hónapokra eltűnt, miután bírálta a kínai vezetést, s idén januárban is csak egy videóüzenetből derült ki, hogy egyáltalán életben van. És az affér óta nem hagyta el a Kínát. Miután a kínai hatóságok gyakran kilépési tilalommal sújtják az eljárás alá vont személyeket, a piac úgy értékelte, hogy az optimista közlemények, a 2,8 milliárd dolláros rekordbírság kifizetése és a „közös jólét” kampányban vállalt 15,7 milliárd dolláros részvétel ellenére sem haladhat igazán jól az egyezkedés a pekingi vezetéssel. Nos, az európai út rácáfol az aggodalmakra, s joggal mondta egy hongkongi vagyonkezelő, hogy ez az utazás legalább 10 százalékot áraz a részvénybe.