Ülést tart hétfőn a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és Oroszország. A Reuters információja szerint az olajminiszterek azt javasolták, hogy a szervezet tartsa magát a korábban lefektetett kibocsátási tervhez, illetve a piacra vitt mennyiség növeléséhez. 

A jelenleg érvényben lévő megállapodás szerint novemberben 400 ezer hordóval növelik a termelés mennyiségét. 

Annak ellenére sem hajlandók változtatni ezen az olajtermelő országok, hogy egyre nagyobb ütemben nő a kereslet és vele együtt egyre többen adnak hangot aggodalmuknak az elszálló olajárak miatt. 

Fotó: APA/AFP

Az OPEC-re és Oroszországra elsősorban a világ legnagyobb fogyasztói – Egyesült Államok és India – helyez nyomást, hogy növeljék a piacra vitt mennyiséget a megugró árak ellensúlyozása érdekében. Joe Biden amerikai elnök egyik magas rangú tanácsadója a múlt héten Szaúd-Arábiában tanácskozott Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceggel egy sor kérdésről, és azt mondta, hogy az olajár aggodalomra ad okot. A nyersolaj árfolyama idén már több mint 50 százalékkal emelkedett, a Brenté a múlt hónapban hordónként 80 dollár fölé nőtt, ami fokozta a globális inflációs nyomást és veszélyeztette a Covid–19-járványból való kilábalást. 

Félünk a negyedik hullámtól, senki sem akart nagyobb lépéseket tenni

 – idézte a Reuters az egyik döntéshozót.