A németországi infláció októberben 28 éves csúcsra emelkedett a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön kiadott előzetes adatokon alapuló jelentése szerint.

Októberben 4,5 százalékra, 1993 októbere óta a legmagasabbra emelkedett a fogyasztói árak növekedésének éves mértéke Németországban az előző havi 4,1-ről. 

Piaci elemzők 4,4 százalékot vártak októberre.

Fotó: RONNY HARTMANN / AFP

Az előző havihoz képest 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak októberben a szeptemberi 0,3-es havi áremelkedés után, szemben a 0,4-es piaci várakozásokkal.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex, a HICP októberben 4,6 százalék lett a szeptemberi 4,1 után és a várt 4,5 helyett.

A termékek és árucikkek körében az éves áremelkedés mértéke 7,0 százalékra nőtt a szeptemberi 6,1-ről, a szolgáltatások drágulásának mértéke viszont 2,4-re mérséklődött októberben a szeptemberi 2,5-ről.

A termékárak körében az energiaárak növekedtek októberben a legnagyobb mértékben, 18,6 százalékkal éves bázison, meghaladva a szeptemberi 14,3-es éves emelkedést. Az élelmiszerárak éves növekedési üteme viszont októberben 4,4 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,9-ről.

Csökkent a munkanélküliek száma Németországban

A becsültnél jelentősebben csökkent a munkanélküliek száma Németországban októberben, míg a munkanélküliségi ráta a várt szintre süllyedt. 

A német szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) csütörtökön közölte, hogy az állástalanok száma tavaly december óta a legnagyobb mértékben, 39 ezerrel, 2 millió 466 ezerre esett. Az elemzői várakozások átlagában kisebb, 20 ezer fős csökkenés szerepelt.