Az OTP Bank 1387 forintról 1450 forintra emelte a PannErgy részvényeire vonatkozó célárat csütörtök reggel megjelentetett elemzésében. A bankház módosított árfolyamvárakozása közel 60 százalékos felértékelődési lehetőséget feltételez az előző napi záróárhoz képest. A jelentős különbség miatt a célárhoz továbbra is vételi ajánlás társul.

Fotó: Krizsán Csaba

A pénzintézet az október 1-től érvényes, a PannErgy leányvállalatai is érvényes új hatósági távhőtermelői hődíjszabást, valamint a makrokörnyezet változását építette be vállalatértékelési modelljébe.

A geotermikus energiát hasznosító társaság a következő egy évben magasabb hődíjakkal tervezhet.

  • Győri projektjét üzemeltető Szentlőrinci Geotermia Zrt. az eddiginél 6 százalékkal drágábban, gigajoule-onként (GJ) 3397 forintért értékesítheti a megtermelt energiát,
  • a miskolci távhőrendszert ellátó Miskolci Geotermia Zrt. és KUALA Kft. pedig az eddigi 2626 forint helyett 2650 forintos díjjal kalkulálhat.
  • A legkisebb kapacitású, Szentlőrinci Geotermia Zrt. számára 3,7 százalékos emelkedést jelent a péntektől érvényes 3791 forint/GJ díjszabás.

A társaság emellett nemrég azt is közölte, hogy 2,85 milliárd forint beruházási hitelt vesz fel , melyből elsősorban a jelenleg folyamatban lévő és az elkövetkezendő közel kétéves időszak tervezett kiemelt fejlesztési és bővítési beruházásokat finanszírozhatják. Az OTP modellje már ennek hatását is figyelembe veszi, a várhatóan 2-2,5 százalékos kamatú meglehetősen kedvezőnek számít a 10 éves magyar állampapír 3,5 százalékos hozamát és az 5 százalék körüli inflációt figyelembe véve.

Az OTP idén 2,9 milliárd forint, jövőre 3,11 milliárd, 2023-ban pedig 3,12 milliárd forintos EBITDA-t vár a PannErgy-től, ami nagyjából egybevág a társaság eredményprognózisával.