A két bank 2009-ben került szorosabb kapcsolatba, ez érhet véget a közeljövőben. A spanyol pénzintézet egy másik helyi piaci szereplővel, a Bankiával folytat tárgyalásokat az összeolvadásról, ennek részeként racionálisnak tűnik a stratégia újragondolása és a közép-európai bank részvényeinek eladása. A 9,9 százalékos részesedés az előző napi árfolyamon számolva csaknem 2 milliárd dollárt ér, ami nem kis összeg.

Fotó: Vémi Zoltán / VG

A kérdés az, hogy ebből mennyi kerülhet a piacra. A Caixa közleménye szerint ugyanis az Erste másik nagy tulajdonosa, az Erste Alapítvány (Stiftung) tárgyal a potenciális vevőkkel.

A hír negatív lehet rövid távon az Erste-részvények számára, miután a bizonytalanság miatt nem tudni, kié lesz az eladandó részesedés, miközben ha a teljes, 9,9 százalékos csomagot a tőzsdén értékesítenék, az minden bizonnyal jelentős diszkont mellett történne.

Ha nem a tőzsdei piacon vagy intézményeknek adják el a pakettet, akkor maradnak a jelenlegi tulajdonosok, azaz az Erste Alapítvány, az osztrák takarékbankok, illetve esetlegesen a VIG osztrák biztosító. 

Mindazonáltal ennek az esélye minimális, szerintünk ugyanis a csomag egy része nagy valószínűséggel piaci befektetők kezébe kerülne. Mindemellett viszont a fundamentumok változatlanul kedvezők, az idén akár rekordévet is magáénak tudhat majd az Erste.

A bank profitjának közel felét a KKE-régió adja, köztük Csehország, Románia, Szlovákia és Magyarország.

A leányvállalatok működési környezete az emelkedő kamatok, az alacsony bedőlési arány és az erős növekedési kép tükrében kedvező.

Fotó: VG

Úgy gondoljuk, hogy miután a spanyol bank inkább stratégiai okokból ad el, és nem az Erste-részvények minősége az igazi kérdés, így az árfolyam rövid távú gyengeségét emelkedés követheti, amint az eladási struktúráról kiderülnek a részletek. Az utóbbi eseményig valószínűleg nyomás alatt lesz az árfolyam, de érdemes figyelőlistára tenni a pénzintézet részvényét, főleg, miután még az idén egy euró értékben biztosan fizet osztalékot, míg a jövő évben is várhatóan egy 4 százalékos osztalékhozamot fog biztosítani.