A múlt heti nagy nyereségek után eséssel kezdték a hetet az európai tőzsdék. Az európai FTSE EuroFirst 300 index 0,46 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,49 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,76 százalékkal csökkent hétfőn.

Fotó: Shutterstock

A londoni FTSE 100 0,41 százalékot, a frankfurti DAX 0,75 százalékot, a párizsi CAC 40 0,81 százlékot veszített értékéből. Az európai indexeket a gyenge kínai gazdasági növekedési adat mellett az energiaárak emelkedése miatt újraéledt inflációs aggodalmak nyomták le hétfőn. A kínai gazdaság a harmadik negyedévben a várt 5,2 százaléknál kisebb mértékben, 4,9 százalékkal nőtt éves bázison természeti csapásokra, járványgócok megjelenésére és az áramellátás kihagyásaira visszavezethető okokból. A második negyedévben még 7,9 százalékos volt az éves növekedés.

Az európai indexek pénteken nyereséggel zártak és a hetet is hónapok óta a legnagyobb emelkedéssel fejezték be. Az emelkedés elsősorban a kezdődő harmadik negyedévi eredmény beszámoló szezon első, bizakodásra okot publikációinak volt köszönhető.

Frankfurtban például a pénteki erősödés szeptember végi szintre vitte fel az indexet, a heti emelkedése pedig március óta a legjobb, 2,5 százalékos lett. A párizsi index szeptember eleji szintre tért vissza pénteken és 2,6 százalékos heti nyereséget ért el. A londoni index 20 havi szintet ért el 1,9 százalékos heti nyereséggel.

Az olajár kezdeti emelkedés után az európai zárás idejére már vegyesen alakult hétfőn. A WTI nap közben 83 dollár felett is járt, ami új hét éves csúcs. A Brent 85,5 dollár feletti jegyzést is elért, ami az esetében új három éves csúcs. A WTI árcsökkenése az amerikai ipari termelés szeptemberi váratlan visszaesésére vezethető vissza.

Az európai piacok zárásakor a Brent nyersolaj ára hordónként 84,77 dolláron állt a nemzetközi kereskedelemben, ami 0,11 százalékos csökkenésnek felel meg, a WTI ára viszont még tartott valamennyit napi nyereségéből, 0,33 százalékkal állt magasabban 82,55 dolláron. A Brent ára 69 százalékkal, a WTI ára 74 százalékkal áll az év eleji felett.