Pénz- és tőkepiac

Napfényes jövőkép az Enphase horizontján

A napelemekhez mikroinvertereket gyártó kaliforniai Enphase számára nagy kihívás a beszállítói háttér bizonytalansága, a társaság kilátásai ennek ellenére pozitívak. A forgalom és az EPS bővülését az árfolyam egyelőre nem követi le.

A napenergetikai berendezéseket tervező, gyártó és értékesítő amerikai Enphase viszonylag rövid, másfél évtizedes fennállása alatt termékeivel már a világ 130 országába eljutott, telepített rendszereinek száma másfél millióra tehető. Fő terméke az inverter, amely a napelem szívének is tekinthető. Ez készít a napelemek által termelt egyenáramból a fogyasztók számára használható váltóáramot. Az Enphase mikroinvertereinek különlegessége, hogy míg hagyományos módon több napelemet kötnek egy inverterre, addig a társaság eszközei lehetővé teszik, hogy egy inverterhez egy napelem csatlakozzon. Ez megkönnyíti a rendszer esetleges későbbi bővítését, illetve javítja a hatékonyságát. A vállalat az energia tárolására is kínál termékeket.

Fotó: Shutterstock

Szoftvermegoldásaival monitorozni lehet a napelemek teljesítményét, valamint a hálózatra kapcsolt fogyasztók energiafelhasználását. Az általuk kifejlesztett okostelefonos alkalmazással távolról is szabályozható a háztartási eszközök fogyasztása.

Az Enphase dinamikusan növekszik, korrigált bevételsoron éves alapon 2019-ben 97,5, 2020-ban 24 százalékos növekedést ért el. Az elemzői konszenzus szerint az idén 72,4, jövőre 35,6 százalékos bővülés következhet be. Hasonlóan pozitívak a korrigált EPS-re vonatkozó kilátások. A növekedést elősegítik a dekarbonizációs törekvések.

Jelenleg az amerikai áramfogyasztás nagyjából 3 százalékát fedezik napenergiából, ez az arány 2035-re akár 37–42 százalékra is nőhet.

Az Enphase tevékenysége során különféle kockázatokkal szembesül, a legnagyobb rizikó a másoktól való függés. A vállalat nem rendelkezik olyan gyártókapacitással, amellyel a termékeinek alapjait elő tudná állítani.

Fotó: VG

Problémát okoz egyrészt a beszállítók alacsony száma, másrészt az, hogy nincsenek hosszú távú szerződései, így a beszerzési árak is gyakran változhatnak. A mostani globális félvezetőhiány jelentős nyomást gyakorolhat a cég gazdálkodására, mivel a készletei nem elegendők arra, hogy huzamosabb ideig elviselje a szállítmányok kimaradását.

A robusztus növekedés nem mutatkozik meg a árazásában, az árfolyam az idén 1,4 százalékkal gyengült, ami az említett kockázatok ismeretében akár jó beszállási pontot is kínálhat.

STRATÉGIA napelem inverter Enphase
Kapcsolódó cikkek