Ismét 15 000 milliárd forint alá, egészen pontosan 14 985 milliárd forintra csökkent a háztartások értékpapírvagyona augusztusban a Magyar Nemzeti Bank frissen megjelent kimutatása szerint.

Fotó: Shutterstock

Az eladások és vásárlások negatív egyenlege csaknem 58 milliárd forintot mutat, míg az értékpapírok hozama kereken 32 milliárd forinttal gazdagította a kitartó befektetőket.

A visszaeséssel egyúttal megszakadt a lakossági megtakarítások tavaly július óta tartó töretlen növekedése is.

Meglepetésre – bár a növekvő következtében vagy egyszerűen csak a szép eredményt hozó belföldi turizmusnak  köszönhetően némiképp érthetően – az év nyolcadik hónapjában az állampapíroktól is inkább szabadultak a háztartások, hiszen a tranzakciók egyenlege 63 milliárd forintos, azaz 0,6 százalékos mínuszt mutat.

Ráadásul további 4 milliárd forintot a kötvények hozamnövekedése is legombolt a lakossági befektetőkről, így nyár végén már csupán 9656 milliárd forinttal finanszírozták a hazai háztartások a központi költségvetést.

Az utolsó nyári hónap során 7 százalékkal erősödő BUX-index hatására a lakosság egy része a tőzsdén is a profitrealizálás mellett döntött, hiszen a kisbefektetők készletét júliushoz képest 27 milliárd forinttal apasztották a tranzakciók. Az emelkedő árfolyamok nyomán viszont összességében mégis 21 milliárd forinttal gyarapodott a háztartások részvényállománya, és 946 milliárd forinttal újabb történelmi rekordot ért el.

A befektetési alapok esetében a tendencia éppen fordított volt, mivel az átértékelődések 11 milliárd forintot vittek el a háztartásoktól, amelyek ennek ellenére újabb 33 milliárd forintot helyeztek el befektetési jegyekben. Az instrumentumban a hónap végére már több mint 4311 milliárd forintot takarított meg a lakosság, ami szintén minden idők legmagasabb állománya.

A háztartásokkal szemben a külföldiek augusztusban is 207 milliárd forinttal növelték magyar értékpapír-készletüket, amelyből 17 milliárd forint a tranzakciók számlájára írható, míg 190 milliárd forintot korábbi befektetéseik fialtak nekik.

A tisztes hasznot 157 milliárd forinttal mérsékelte az állampapírokon elszenvedett árfolyam-veszteség, míg 392 milliárd forinttal hizlalta a tőzsdei részvények drágulása.

Utóbbiból egyébként 314 milliárd forint az OTP papírjaihoz köthető, ami eléri a 80 százalékot.

A lakosság esetében ez az arány ugyanakkor mindössze 69 százalékot tett ki, tekintve, hogy a kisbefektetők részvényeik 48 milliárd forintos augusztusi felértékelődéséből 33 milliárd forintot köszönhettek a legnagyobb magyar pénzintézet javuló megítélésének.