A KSH adatai alapján a 2021. szeptemberi értéke 5,5 százalék volt, ezzel pedig 5 éves csúcsra emelkedett az éves átlagos drágulás mértéke. A szakértők ráadásul nem várnak komoly változást az októberi adatokban sem, vagyis a trend folytatódhat. Ezzel szemben a lakáshitelek átlagos éves költsége jóval kedvezőbb. A Bankmonitor lakáshitel kalkulátora alapján a legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú lakáshiteleket már 3,66 százalékos THM (teljes hiteldíj-mutató) értéktől kínálják a bankok. Vagyis negatív reálkamat és reál THM mellett már kaphatunk lakáshitelt Magyarországon.

A negatív reálkamat azt jelenti, hogy a kamata, éves átlagos költsége alacsonyabb, mint az infláció. Vagyis egy adott összegű kölcsönből jelenleg nagyobb árucsomagot lehetne megvásárolni, mint egy év múlva a hitelkamatokkal megnövelt értékéből. Ezek alapján az áremelkedés hatása nagyobb, mint amennyit a kapott kölcsönre pluszban egy év alatt vissza kellene fizetni.

Ez az állapot hosszú távon nem maradhat fent, ezért várhatóan emelkedni fognak a hitelkamatok.

Fotó: Shutterstock

Tévhitek a negatív reálkamatról

A negatív reálkamat remekül szemlélteti, hogy mennyire olcsók is jelenleg a lakáshitelek. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ténylegesen alacsonyak a hitelkamatok és a törlesztőrészletek, azok nagysága ugyanis kizárólag a hitel tényleges költségétől függ. Jól mutatja ezt, hogy augusztushoz képest a reálkamatok jelentősen csökkentek – hiszen az infláció 4,9 százalékról megemelkedett 5,5 százalékra – úgy, hogy a hitelek THM értéke érdemben nem módosult. Ez olyan gazdasági helyzetre utal, ami várhatóan sokáig nem maradhat fent: a változás egyik módja pedig a hitelkamatok emelkedése lehet.

Mely hitelek kamata emelkedhet?

A meglévő kölcsönökre teljesen másképp hathat az aktuális piaci helyzet. Fontos kihangsúlyozni, hogy

a már felvett, kifolyósított hitelek kamatába nem épülnek be egyből ezek a változások.

Sőt, a fix kamattal igényelt kölcsönök kondícióit a bankok a futamidő alatt nem módosíthatják egyoldalúan. Vagyis ezen hitelek adósai biztonságban érezhetik magukat.

A hosszú kamatperiódusú hitelek adósainak is kizárólag kamatfordulókor módosulhatnak a törlesztőrészletei. Ha valaki például két éve vett fel egy 10 éves kamatperiódusú lakáshitelt, akkor az adott kölcsön kamata legkorábban 8 év múlva változhatna meg. Méghozzá az akkor aktuális kamatviszonyoknak megfelelően. Ezen adósoknak tehát nem kell jelenleg rettegniük a kamatemelkedéstől.

Egyedül a változó kamatozású hitellel rendelkezőket – azon kölcsönök, amelyek kamata akár éven belül is módosulhat – érintheti nagyobb számban az aktuális piaci és hozamkörnyezet alakulása.

A hitelfelvétel előtt állóknak érdemes lehet sietni

A kölcsönigénylés, lakásvásárlás előtt állók számára érdemes lehet gyorsan lépni. Ugyanis a banki hirdetmények módosulásával az új kölcsönök kondíciói változhatnak meg. Nem tudni mikor fogják megemelni a pénzintézetek piaci hiteleik kamatát, de jelenleg úgy tűnik, ez a lépés elkerülhetetlen. Éppen ezért érdemes gyorsan cselekednie azoknak, akik már kinézték az új otthonukat.