A nyugati piacokat szeptemberben elérő korrekciós hullámmal dacolva újabb erős hónapot tudhat maga mögött a magyar alapkezelői szektor. A befektetési alapok vagyona két százalékkal bővült, összvagyonuk ezzel a múlt hónap végére átlépte a 7531 milliárd forintot, újabb rekordot beállítva ezzel derül ki a Bamosz friss adataiból.

A viharosabb piaci környezetben is bizonyították rátermettségüket a befektetési szakemberek,

a 144 milliárd forintos gyarapodás nagyobb részét, 84 milliárdot ugyanis a hozamok adták, de besegített az euróval és a dollárral szemben egyaránt jelentősen gyengülő forint is.

A volatilitás láthatóan nem aggasztotta túlságosan a megtakarítókat, akik fél év óta a legtöbb pénzt, mintegy 60 milliárd forint friss tőkét vittek a portfóliómenedzserekhez.

Fotó: Shutterstock

A befektetők idei kedvencei, a többféle eszköztípusból válogató vegyes alapok továbbra sem vesztettek népszerűségükből. Ezúttal 47 milliárdos tételben vásároltak belőlük, a hozamokkal együtt eszközértékük 3,7 százalékkal, 1621 milliárd forintra nőtt. Ilyen dinamikus bővülés mellett

év végére a vegyes alapok válhatnak a legnagyobb kategóriává, megelőzve az ingatlanalapokat.

Utóbbiakból kisebb, közel egymilliárd forintos tételt váltottak vissza, a befektetési jegyek felértékelődésével együtt is csupán mérsékelt, 1,1 százalékos bővülést tudnak felmutatni, vagyonuk mindössze 60 milliárddal nagyobb, mint a vegyes alapoké.

A harmadik legnagyobb eszközértékkel rendelkező kötvényalapokba 8 milliárd forintot fektettek múlt hónapban, amit az árfolyammozgások további 12 milliárddal toldottak meg. Az összvagyon ezek eredőjeként 1,3 százalékkal nőtt, főként a rövid futamidejű papírok, azon belül is a hazai alapok húzták a kategóriát. A részvényalapok értékesítése a korábbi hónapokhoz képest mérséklődött, és ezúttal 5 milliárd forint alatt maradt, a tőzsdei hozamok pedig hasonló összeggel gyarapították a kockázatvállaló befektetőket. Szeptemberben így csupán 1,1 százalékkal hízott az eszközkategória, idén azonban így is a részvényalapok büszkélkedhetnek a legnagyobb, 32 százalékos növekedéssel.

A szintén jelentős méretű abszolút hozamú alapok minimális tőkebeáramlás mellett is kedvező hozamot szállítottak, így 2,1 százalékkal növelték vagyonméretüket. A zömében intézményi befektetők pénzét kezelő zárt körű alapok 1,6 milliárd forintos tőkeinjekció révén 2,6 százalékkal gyarapodtak. Az árupiaci alapokba csak kisebb friss megtakarítás érkezett, a nyersanyagárak emelkedése révén így is szép hozammal és 0,9 százalékos bővüléssel nyugtázták a hónapot. A legkisebb méretű pénzpiaci eszközökből újabb egymilliárd forint tőke távozott, amit a hozamok csak részben tudtak enyhíteni. A származtatott és a tőkevédett alapok gyér pénzmozgás mellett meglehetősen eseménytelen periódust zártak.