Nem a forintról szól a történet, mégis lépéskényszerbe kerülhet a jegybank 

– mondta a VG-nek Varga Zoltán, az Equilor szenior elemzője. Hozzátéve: az összes feltörekvő devizát adják, melynek elsődleges oka a dollár erősödése, ami azzal magyarázható, hogy egyre többen spekulálnak a Fed szigorítására. És erre tett rá még egy lapáttal az EKB-elnök hétvégi nyilatkozata, hogy egyelőre nem kíván szigorítani a monetáris politikán.

Hétfőn délelőtt az euró-forint már 370 felett is járt, s 370,22-nél új történelmi csúcsot állított be, majd 369 alá süllyedt a jegyzés.

Fotó: Shutterstock

Technikai alapon a 370-es lélektani szint felett s a historikus csúcson túl egy Fibonacci-szint rajzolható potenciális ellenállásként 373,15-nál.

A negatív divergencia továbbra is fennáll az RSI indikátor és az árfolyam között, de a feltörekvő piaci devizákon erőteljes a nyomás, ezért a csütörtöki egyhetes betéti tenderen újabb kamatemelésre lehet szükség. Varga Zoltán szerint 30–50 bázispontos kamatemelés segítene, hogy magához térjen a forint.

Emellett az is jelentősen csökkentené a feltörekvő devizákra nehezedő nyomást, ha Biden elnök a jelenleginél óvatosabb monetáris politikát szorgalmazó Lael Brainard Fed-kormányzót jelölné az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzügyi szervezet élére. A Wall Street Journal szerint a jelölés már a héten esedékes. És a fogadóirodák szerint 60 százalék az esélye, hogy a mostani Fed-elnök, Jerome Powell hosszabbíthat, míg 40 százalékot adnak Brainard asszonynak. Az elnöki tanácsadók azonban megosztottak.