A pozitív hétfői nyitás után rohamosan zuhanni kezdett a forint a devizapiacokon. A pénteki lokális csúcs után hétfőn is folytatódott a magyar deviza gyengülése. Hétfőn délelőtt már 370 felett járt az euró-forint kurzusa. 

Fotó: Shutterstock

Így immár a historikus csúcsoknál 375 közelében lehet a következő technikai megálló.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a stagnáló nyitás után szintén csökkent délelőtt. A BUX 11.30 órakor 51 162,28 ponton állt, ami az előző, pénteki záróértékéhez képest 310,63 pontos, 0,60 százalékos csökkenés, a hétfői nyitásnál 312,19 ponttal alacsonyabb.

Fotó: VG

A VG korábban megírta, hogy a világpiacokon szaporodik a szóbeszéd célszintekről a fő devizák árfolyamkeresztjeiben, 

és ilyenkor nehezebbé válhat a nemzetközi mozgásokra érzékeny kisebb devizákkal dolgozó jegybankok élete. A dollár iránt erősödő világpiaci kereslet papírforma szerint a régiónk devizáinak az eladásához vezet, lerántva őket az euró ellenében is. Thu Lan Nguyen, a Commerzbank elemzője szerint az opciós piacok mozgásai arra figyelmeztetnek, hogy jelentősen megnőhetnek a kilengések a devizapiacokon.

Biden elnök vagy a kamatemelés segíthet a forintnak

Nem a forintról szól a történet, mégis lépéskényszerbe kerülhet a jegybank. Jelentősen csökkentené a feltörekvő devizákra nehezedő nyomást, ha Biden elnök a jelenleginél óvatosabb monetáris politikát szorgalmazó Lael Brainard Fed-kormányzót jelölné az amerikai jegybank szerepét betöltő pénzügyi szervezet élére.