Mintegy harmadával, 14,2 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Zwack Unicum árbevétele a társaság üzleti évének első fél évében – közölte a Zwack kedden délelőtt.

Fotó: Zwack

A jövedéki és népegészségügyi termékadó nélkül számolt nettó értékesítés 39 százalékkal, 8 milliárd forintra emelkedett. A belföldi értékesítés közel 39, míg a saját termelésű termékek nettó árbevétele 38 százalékkal ugrott meg. Utóbbin belül a prémiumtermékek forgalma közel felével, a minőségi termékeké pedig 13 százalékkal gyarapodott.

A prémiumszegmens kiemelkedő növekedése a menedzsment szerint főként az új, kávés ízesítésű Unicum Barista várakozásokat felülmúló sikerének köszönhető, azonban a forgalmazott – nem saját gyártású – termékek nettó forgalma is 42 százalékkal bővült.

A társaság szerint a számottevő bevételnövekedést az tette lehetővé, hogy a járvány miatt elrendelt, főként a vendéglátást sújtó korlátozó intézkedések kivezetését követően az éttermek és egyéb nyilvános szórakozóhelyek forgalma gyorsan visszatért a megszokott szintre, ám ezzel egyidejűleg a kiskereskedelmi értékesítés meredek emelkedése sem torpant meg, sőt a második negyedévben például 27 százalékkal szárnyalta túl a bázist.

Míg az adózott égetett szeszes italok kiskereskedelmi forgalma idehaza 18 százalékkal nőtt az áprilistól szeptemberig tartó időszakban, ezalatt a Zwack értékesítései – a Baristának hála – 39 százalékkal múlták felül az egy évvel ezelőtti tényadatot.

Az exportárbevétel meghaladta az 1 milliárd forintot, ami 42 százalékos, azaz 300 milliós pluszt jelent. Az olasz piacon például a cég duplázta a forgalmát, de kapkodtak az Unicum után Romániában és a vámmentes övezetekben is.

Mivel a tárgyidőszakban az anyagköltségek a bevételbővüléstől elmaradva, csupán 28,4 százalékkal híztak, csaknem 3 százalékponttal javult a bruttó fedezeti hányad is. A személyi jellegű ráfordítások eközben 11,2 százalékkal duzzadtak.

Mindennek nyomán a Zwack Unicum működési eredménye összességében több mint 50 százalékkal (909 millió forinttal) 1,7 milliárd forint fölé növekedett, és duplázott a közel 1,5 milliárdos adózott nyereség is.

A társaság részvényei délelőtt 1,2 százalékkal, 16 700 forintra drágultak.