A Morgan Stanley-től hozza új igazgatósági elnökét az UBS. Colm Kelleher a székben egy évtizede ülő Axel Webert váltja, ha a bank áprilisi gyűlésén megválasztják – írja a Bloomberg. Az alelnöki pozícióra a bank Lukas Gaehwilert jelölte.

Kellehert korábban arra is esélyesnek tartották, hogy James Gormant kövesse a Morgan Stanley vezérigazgatójaként, ám a mostani feladata sem lesz könnyű. Az UBS szeretné kibővíteni vagyonkezeléssel foglalkozó üzletágát Ázsiában és új, digitális lehetőségekkel növelni a hatékonyságát, miközben költséges perrel néz szembe Franciaországban. 

A svájci vállalat vitatja annak a bírságnak a jogosságát, melyet adóelkerülés elősegítése miatt szabtak ki ellene a francia hatóságok.

Fotó: Shutterstock

A most leköszönő Weber méltatja utódát, noha májusban még arról nyilatkozott, hogy egy nőt kellene az igazgatótanács élére állítani leköszönése után. Az új elnök megtalálásának folyamatában egyébként Weber is közreműködött.

Az UBS döntése szinte rögvest azt követi, hogy a Deutsche Bank is döntött új elnökéről, a német bank igazgatótanácsát Alexander Wynaendts vezeti majd a jövőben.

Kelleher a Morgan Stanleyt 2019 közepén hagyta ott, bár tanácsadóként később is segítette korábbi munkáltatóját. Pályafutását 1989-ben kezdte a banknál, ahol 2016-ra a cég két legnagyobb üzletágát is vezette.

Az ír származású bankárnak 8 testvére van és Oxfrodban végezte tanulmányait. A válságkezelésre a 2008-as pénzügyi összeomlás tanította meg, amikor pénzügyi vezetőként dolgozott a Morgan Stanley-nél. A legendák szerint miután egy autóbalesetben megsérült, előfordult, hogy a padlón fekve dolgozott az irodájában.

Sokat segített az ügyfelek bizalmának visszaállításában, amikor az összeomlás idején a hedge fundok kivonták pénzüket a bankból.