A jövő hónaptól végleg elhagyja a londoni tőzsdét a Ryanair – közölte a diszkont légitársaság pénteken a Reuters szerint. Az ír légitársaság a hivatalos értesítés előtt már november 1-én arról beszélt, hogy ezt a lépést fontolgatja a forgalom csökkenése miatt. Mindez nem sok jót jelent London státuszára nézve a Brexitet követően. Az angol főváros ugyanis az unióból történő brit kilépés ellenére szeretné megőrizni a vezető szerepét a globális pénzügyek terén.

A vállalat a Brexitet követően a brit részvényesek szavazati jogát is korlátozta és a BHP hasonló döntését követi. A bányavállalat augusztusban döntött a kettős jegyzés megszüntetéséről és abban az esetben London Sydneyvel szemben vesztett.

Fotó: Paul Faith / AFP

A Ryanair papírjaival december 17-ig lehet a londoni tőzsdén kereskedni, azt követően már csak a dublini Euronexten lesznek megtalálhatóak a fapados légitársaság részvényei.

Hétfőn a Shell azonban fordítva döntött, így Hollandiából Nagy-Britanniába helyezi székhelyét, igaz a cég részvényei a londoni mellett az amszterdami és a New York-i tőzsdén továbbra is elérhetőek lesznek.

A Ryanairt vezető Michael O'Leary a múlt hónapban arról beszélt, hogy a Brexit hatására az Európai Unión belüli tulajdonrész 50 százalék alá csökkent és az Európai Bizottság lépéseket sürget az ügyben.

A légitársaság tavaly közölte, hogy a brit állampolgárok – hasonlóan a többi unión kívüli befektetőhöz – 2021 januárjától nem vásárolhatnak a cég törzsrészvényeiből. A döntés célja, hogy a társaság ismét többségében európai tulajdonú legyen, hogy megtarthassa repülési jogait a Brexit utáni időszakban is.