A felmérés szerint legyen szó online vagy személyes vásárlásról, kényelmi szempontból előnyben részesítjük a bankkártyás fizetést, a biztonságot tekintve pedig a készpénz vezeti a listát. Ezen a két lehetőségen túl azonban számos alternatíva van még, amelyek alkalmazkodva mindennapi életünkhöz és okoseszközeinkhez, egyszerűen használható, megbízható megoldásokat kínálnak tranzakcióinkhoz.

A digitális fizetések erős alapon nyugszanak, ami a lakosság és a kereskedők digitalizációjának, illetve az új fizetési technológiák piacra lépésének köszönhető.

A Digitális Fizetési Index (DFI) mérőszám az infrastruktúra, a tudás és a használat szempontjából vizsgálva évente megmutatja a magyarországi fogyasztók fizetési digitalizációját, arról átfogó képet nyújtva jelzi a piac fejlődésének mértékét. Tavaly a DFI 100-ból 51 pontot ért el, amelyet a három indexpillér pontszámaiból számítottak ki: az infrastruktúra 64, a tudás 51, a használat 38 lett ezen belül.

Az indexet kidolgozó Mastercard szerint a 64 pont azt jelzi, hogy

Magyarországon megfelelő az alap a fogyasztók fizetéseinek digitalizálásához, a tudás indexpillér 51 pontja pedig azt jelenti, hogy a fogyasztóknak van igényük az alternatív digitális fizetési módok jobb megismerésére.

A használat szerényebb 38 pontja arra mutat rá, hogy jelentős növekedési lehetőségek rejlenek a digitális fizetési módok fogyasztók általi használatában, azaz, van tudásunk ezekről, de például nem látjuk tisztán az előnyöket, vagy nem tartjuk eléggé biztonságosnak alkalmazni az alternatív fizetési módokat.

Valószínűleg minden bankkártya-tulajdonos ismeri és használta már a POS-terminálon való érintésmentes fizetést, amely az elmúlt közel két évben vált még népszerűbbé, hiszen a Covid miatt egyre nyitottabbak lettünk a személyes érintkezést mellőző vásárlási megoldásokra. Azonban a POS-terminálokon fizethetünk még mobiltelefonunk, mobiltárcánk és okosóránk segítségével is.

A mobiltárca a hagyományos pénztárcában található fizetőeszközöket, okiratokat, valamint belépőkártyákat és jegyeket digitalizálja, tulajdonosa pedig a mobiltelefonján keresztül tudja használni ezeket. Az DFI szerint 2020-ban több mint 800 000 bankkártyát csatoltak mobiltárcákhoz, ami 14 százalékos elterjedtséget jelent a felnőtt lakosság  (14–60 év) körében. Ennek az alternatívának az esetében például az alkalmazási területek még nem rajzolódtak ki igazán a felhasználók előtt, ezért fontos, hogy a kényelemmel és a biztonsággal kapcsolatos fenntartásaikra megnyugtató válaszokat kapjanak.

A netbanki szolgáltatások közül az átutalást vesszük igénybe legszívesebben, és legtöbben a kártyaadatok megadásával járó online fizetést használják.

Kevesebben tudnak azonban a másodlagos számlaazonosítókkal indított azonnali átutalás, a QR-kódos fizetés (például webshopban történő vásárlás esetében, ha ott elérhető ez az opció) lehetőségéről, a tárolt kártyaadatokkal való online fizetésről, a mobiltárca online használatáról vagy a részletfizetésről, amely az e-kereskedelem világjárvány megugrása miatt került előtérbe mint új fizetési megoldás.

A különböző fizetési módokkal kapcsolatos tájékozottság vizsgálata eredményeképpen a DFI kimutatta, hogy a megkérdezett fogyasztók 80 százaléka hallott a különböző alternatív megoldásokról, de csak 52 százalék állította, hogy jól ismeri azokat. Az innovatívabb fizetési módokról – mint a másodlagos számlaazonosítókon alapuló azonnali átutalás, a QR-kódos fizetés vagy a mobiltárcás online fizetés – még kevesen nyilatkozták azt, hogy biztos tudásuk van róla. A kényelem, a biztonság és a gyorsaság ma már fogyasztói elvárás, erre pedig jó megoldást kínálnak a mobilbankos alkalmazások és fizetési alternatívák.

(X)

A Digitális Fizetési Index egy független mérőszám, amely bemutatja a hazai piac digitális érettségét infrastruktúra, tudás, valamint a használat szempontjából. A DFI referenciaként működik majd, összehasonlítási alap évről évre, mely segít nyomon követni a piac alakulását, és így segíthet megalapozni a piacfejlesztési és szabályozási törekvéseket is.

A cikket a Mastercard támogatta.