Egy hét alatt csúcsra pörgött, majd hirtelen összeomlott az utóbbi idők legsikeresebb Netflix-sorozat a Nyerd meg az életedre (Squid Game) épülő SQUID nevű kamu-kriptovaluta – számolt be a kriptoakadémia.com. 0,01 dollárról egészen 2861 dollárig kúszott fel az árfolyam, majd hirtelen 0 dollárra zuhant az értéke. Az egész kriptoőrület egy csalás volt, ami úgy működött, hogy egy kriptovalutát hoztak forgalomba, ami az ígéretek szerint belépőt jelentett volna egy virtuális túlélőjátékra. (A Squid Game cselekményének középpontjában szintén egy túlélőjáték áll.) A győztes mindent vitt volna, vagyis a többi résztvevő által befizetett pénzt. Még egy olyan honlapot is készítettek hozzá, amint az eredeti sorozatot is feltüntették, ami szintén az átverés része volt.

Fotó: NurPhoto via AFP

A csúcsárfolyam elérése után a szervezők elérkezettnek látták az időt, hogy felhúzzák a nyúlcipőt. Az összes birtokukban lévő SQUID-et egyszerre öntötték rá a piacra, amivel a nulláig nyomták vissza a értékét, a pénzzel pedig megléptek. Ezt a kriptós szlengben rugpullnak, vagyis a szőnyeg hirtelen kihúzásának nevezik.

Az elkövetők pesszimista becslések szerint is legalább kétmillió dollárt tehettek zsebre, kilétükre pedig valószínűleg sohasem fog fény derülni.