Közel 13 százalékot zuhant csütörtökön a kínai ingatlanfejlesztő Evergrande hongkongi részvénye, 

miután megszakadtak a tárgyalások az ingatlankezelő egység eladásáról a rivális Hopson Developmenttel. A frankfurti tőzsdén 10 százalékot meghaladó mínuszban jegyzik.

Fotó: Alex Plavevski / MTI/EPA

A Wall Street Journal szerint az Evergrande 2,6 milliárd dollárt kapott volna az Evergrande Property 50,1 százalékáért, ami 28 százalékos diszkontot jelentett volna a leánycég kapitalizációjához képest. Az ügylet azért hiúsult meg, mert a Hopson nem tudta elfogadni az Evergrande kérését, hogy a vételárat közvetlenül az anyavállalatnak utalják, ahelyett, hogy letétbe helyeznék. Így az Evergrande Property hitelezői nem jutottak volna hozzá a leánycéggel szembeni 407 millió dolláros követelésükhöz. Az amerikai tőzsdei lap szerint ebből is látszik, hogy a vártnál nehezebb lesz a 305 milliárd dolláros adósságot görgető Evergrande eszközeinek eladása. Bár néhány egységet már értékesített a cég.

Továbbra is kérdéses, vajon elkerüli-e a csődöt az Evegrande, mely jelenleg nem fizet kamatot a kötvényei után, 

s egy október elején lejáró 260 millió dolláros határidejét 3 hónappal kitolta. Szombaton azonban már a 30 napos türelmi ideje is lejár a szeptemberben elmulasztott 83,5 millió dolláros kötvénykupon-kifizetésnek.