Pénteken érkezik a Mol harmadik negyedéves gyorsjelentése, az olajtársaság kedden publikálta a kilenc elemző előrejelzéséin és becslésein alapuló konszenzust.

E szerint a Mol negyedéves EBITDA-ja (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 296,5 milliárd forint lehetett, a befektetők által leginkább figyelt, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított-EBITDA pedig 288,3 milliárd forint.

A várakozások szerint a termelés (upstream) üzletág EBITDA-ja 117 milliárd forint lehetett, a finomításé+értékesítésé (downstream) 123 milliárd, míg a fogyasztói szolgáltatásoké 61,3 milliárd forint. A gáz üzletág EBITDA-ját 8,5 milliárd forintra várják az elemzők. 

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A csoportszintű üzemi eredmény (EBIT) megközelíthette a 165 milliárd forintot, a tisztított EBIT pedig 166,6 milliárd forint lehetett. Az elemzők szerint pénzügy soron 10,5 milliárd forint veszteséget könyvelhetett el a Mol, az adózott eredmény pedig 127,3 milliárd forint környékén alakulhatott. 

A tisztított EBITDA-ra vonatkozó várakozás 57 százalékos növekedést feltételez a tavalyi referenciaidőszakhoz képest. Nagyot ugorhatott az upstream üzletág EBITDA-ja, a tíz éve nem látott magas eredmény 83 százalékos éves javulást jelentene. 

Kedden megjelentek a Mol finomítói marzsai is. Októberben 83,7 dollár/hordós Brent-átlagár mellett a csoportszintű finomítói árrés 5,9 dollár volt hordónként, ami pontosan megegyező a szeptemberi értékkel. A petrolkémiai tevékenység árrése tonnánként 540,3 euró volt, elmaradva az előző havi 639 eurótól. A tiszaújvárosi üzem idén csak januárban működött az októberinél alacsonyabb hozammal.