Közel két éves értékesítési csúccsal zárták októbert a hazai alapkezelők, akiknél már 7666 milliárd forintot fialtatnak a megtakarítók – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) friss adataiból. A hazai alapok vagyona ezzel sorozatban ötödik hónapja hágott minden korábbinál magasabbra, a legújabb rekorddöntéshez most leginkább maguk a megtakarítók járultak hozzá.

Fotó: Shutterstock

Ők ugyanis 107,5 milliárd forint friss pénzt helyeztek el a Bamosz-tagoknál októberben, többet, mint az azt megelőző két hónapban összesen. Legutóbb 2019 decemberében, vagyis csaknem két éve regisztrált ennél is nagyobb tőkebeáramlást a szövetség. A magyar mellett kedvező volt a széljárás a fejlődő és a fejlett piacok börzéin is, míg a devizapiacon érdemi elmozdulás nem volt a tapasztalható a forint árfolyamában. A hozamok így közel 28 milliárd forintot tettek hozzá a friss megtakarításokhoz, a magyar alapkezelői szektor így 1,8 százalékos bővülést könyvelhetett el az időszakban.

A legtöbb friss pénz – ahogy azt idén már megszokhattuk – a vegyes alapokba érkezett, melyekből 36 milliárd forintnyit táraztak be a befektetők. A hozamokkal együtt a kategória vagyona 3,1 százalékkal 1675 milliárd forintra nőtt, és már csupán 20 milliárd forint választja el attól, hogy átvegye a stafétát az – egyelőre még – legnagyobb kategóriának számító ingatlanalapoktól. 

Utóbbiakat továbbra sem keresik a befektetők, múlt hónapban alig egy milliárd forint tőke érkezett ebbe a termékkategóriába, így a hozamokkal együtt is csupán fél százalékos bővülést tudott felmutatni.

Népszerűek voltak ezzel szemben a kötvényalapok, melyek 29 milliárd forinttal az eddigi legnagyobb tőkebeáramlást regisztrálták idén. A hozamok nem alakultak túl jól a befektetők szempontjából, a szegmens vagyona így szerény, 0,6 százalékos növekedést mutat.

Részvényalapokból összesen 12 milliárd forintot vásároltak októberben, a kitartó tőzsderalival kiegészülve ismét ez a kategória tudta felmutatni a legjelentősebb, 5 százalék feletti gyarapodást. 

A tőzsdei kitettséget alapokban ezzel együtt is feleakkora fial, mint a vegyes alapokban.

Jelentősebb, 17 milliárd forintos tőke érkezett az abszolút hozamú alapokba is, a hozamok itt azonban nem támogatták az emelkedést. A terméktípus vagyona azonban ezzel együtt is másfél százalékkal gyarapodott. A legkisebb méretű pénzpiaci alapok 2,1 milliárd forint értékesítési többlettel zárták a hónapot, a tőkevédett termékekbe viszont nem érkezett érdemi friss tőke. Egyedül a származtatott alapokból vettek ki pénzt a megtakarítók, a 3,3 milliárd forintos kiáramlás itt nagyobb, közel 5 százalékos eszközérték csökkenést okozott.