Habár sokszor hallani, hogy elindult az átcsoportosítás a külföldi eszközök irányába, ez inkább a külföldi befektetőkre, mintsem a magyar magánbefektetőkre jellemző. A jelenség hátterében a koronavírus újabb hullámától és a lezárásoktól való félelem áll, az Equilornál azonban nem számítanak az első hullám idején tapasztalt korlátozásokra. Az Equilor szenior elemzője, Varga Zoltán szerint 

a harmadik hullámra jellemző intézkedések jöhetnek vissza, ismét a szolgáltatási szektor van a legnagyobb veszélyben. 

Most még a bizonytalanság, a félelem látszik az árazásokon, a helyzet a feltörekvő piaci devizáknak sem kedvez, hiszen bármilyen intézkedés erősen befolyásolja az adott ország növekedési esélyeit is. A következő év első negyedévében lehet olyan ország, ahol nagyon lassú vagy akár mínuszos lesz a GDP-bővülés – hangsúlyozta a szenior elemző. 

Németország sem kivétel. Európa legnagyobb gazdaságában is van esélye a technikai recessziónak, a kereslet csökkenése esetén ugyanis a szolgáltató szektoron kívül az autóipar is visszaeshet. 

Idehaza is alacsonyabb lehet a növekedés, már csak a magas bázis miatt is, az Equilor előrejelzése szerint a gazdaság jövőre 4,5 százalékkal nőhet az idei 6,5 után.

Fotó: Eva Marie UZCATEGUI / AFP

Az elemző hangsúlyozta: 

a jegybankok globálisan tisztában vannak azzal, hogy az meglódulása nem egy rövid távú folyamat, a központi bankok kommunikációja is puhult ezzel kapcsolatban az elmúlt időben. 

Az Európai Központi Bank (EKB) viszi ebben a „galamb”-vonulatot. Az, hogy Powell marad a Fed elnöke, a következő években kiszámíthatóságot eredményez a tengerentúlon, ami további tőkekiáramlást hozhat az európai piacokra. A jegybankok szeretnék az inflációs várakozások megugrását megelőzni, ami Varga Zoltán szerint Magyarországon csak részben sikerült, habár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nagyon következetes politikát folytat. A régióban mindenhol elindult a kamatemelés, részben ezért is növeli az irányadó rátát a nemzeti bank. 

Az OTP számára kedvező lehet a kamatemelés-sorozat, ám az általános tőkekivonás a kiváló fundamentumok ellenére is lehúzhatja a papírt, azt sem lehet kizárni, hogy az elemzők hozzányúlnak majd a célárfolyamaikhoz 

– foglalta össze az Equilor szakembere. A Mol azonban kedvező pályát járhat be jövőre, ugyanis most a benzinár befagyasztása adja a negatív momentumot a magyar olajcég részvényeiben. Az olajár emelkedése miatt ismét fókuszba került a szektor, régen elfeledett társaságok papírjait is felfedezik a befektetők. Varga Zoltán szerint most jó beszállóárakon forog a lengyel PKN Orlen és az OMV is. A Richter mozgását alapvetően a Vraylar határozza meg. Ha az amerikai gyógyszerfelügyelet alkalmasnak találja a készítményt a major depresszió kezelésére, az jókora felértékelődési lehetőséget nyit meg a társaság előtt. 2022 első negyedéve ebből a szempontból fontos lehet a cég életében. A Magyar Telekomnál a vételi erőt egy ambiciózusabb osztalékpolitika hozná meg, még annak ellenére is, hogy a társaság kiváló gyorsjelentést publikált. A 4iG rohamosan nő, de a következő egy-két évben még nem tudja megszorongatni a Telekomot – tette hozzá.

Ha a nemzetközi piacokra tekintünk, a fogyasztók sok vásárlást előrehozhatnak, ami kedvező lehet a luxuscikkeket gyártók számára. Az innovatív, hájpolt, divatos cégek papírjai azonban Varga szerint kockázatosak. 

Például bármelyik tweetje vagy nyilatkozata extrém árfolyam-reakciót hozhat a Tesla-részvényekben. 

Emellett a jövő év második felében az amerikai állampapírok hozamának növekedése is rizikót okoz. A kötvényekben ugyanis nincs kockázat, így egy nagyobb hozamemelkedés esetén akár likviditást szívhatnak el a részvényektől.

Varga Zoltán tartósan erős dollárra számít, amely menekülőeszközzé vált, mivel a piac már árazza a jövőbeli monetáris szigorítást. Az általános bizonytalanság fokozódásával tovább erősödhet az amerikai deviza, erre csak ráerősítenek a valószínűsíthető kamatemelések. Hozzátette: egy esetleges erősebb részvénypiaci korrekció a dollárt is gyengítheti, de az elkövetkező néhány hónap a feltörekvő piacokon inkább gyengülést és a zöldhasú erősödését hozhatja. Hangsúlyozta, hogy Magyarországon és a régióban is folytatódni fog a kamatemelési ciklus, amelyre szükség is van, ugyanis most csak az MNB adhatja az egyetlen támaszt a forintnak. 

Fontos, hogy hiteles, megalapozott döntéseket hozott a nemzeti bank, Varga Zoltán szerint azt sem lehet kizárni, hogy a jövő év elején ki tudja mozdítani a jegybank a magyar devizát a gyengülő pályáról.

Megugrott és az elemző szerint valószínűsíthetően tovább fog nőni a kriptoeszközök népszerűsége. A trendet az is erősíti, hogy az ETF-eken keresztül most már egyszerűbben hozzá lehet férni a digitális eszközök piacához. Azonban Varga Zoltán szerint a kockázat miatt egy adott portfólió néhány százalékát szabad csak a kriptopiacra vinni. Az áremelkedések itt folytatódhatnak, sokan az infláció miatt is a kriptopiacra menekülnek, és egy új befektetői réteg, a fiatalok is vonzódnak a digitális eszközökhöz.