Több mint 16 százalékkal, 23 reál fölé drágultak az Embraer repülőgép-gyártó részvényei Brazíliában és több mint 15 százalékkal, 16 dollár fölé erősödtek a Wall Streeten, miután a cég közölte, hogy az elektromos repülőket gyártó, Eve nevű leányvállalata a New York-i tőzsdére (NYSE) lép.

A brazil cégcsoport már meg is állapodott a NYSE parkettjén jegyzett Zanite speciális célú befektetési társasággal (SPAC), hogy az Eve ebbe a cégbe olvadva jelenik meg az észak-amerikai börzén.

A tranzakció, amely során a cég értéke várhatóan 2,9 milliárd dollárra emelkedik, az egyesülésen túl magában foglalja további pénzügyi és stratégiai befektetők beszállását is a társaságba. Utóbbiak közül kiemelhető a BAE Systems és a Rolls-Royce.

Jövő év második negyedében, a megállapodás lezárása után kezdődhet meg a kereskedés az Eve részvényeivel.

A cég a tőkepiaci műveleteknek köszönhetően összegyűjteni kívánt 512 millió dolláros készpénzállományával a tervek szerint időközben repülő taxi fejlesztésébe fog.

Az Embraer-leány rendelésállománya jelenleg több mint 5 milliárd dollárra tehető, vevői között helikopter-üzemeltetők, -bérbeadók és fuvarmegosztó cégek is vannak.

Az Embraer az Eve 80 százalékot meghaladó részvényállományát a bevezetést követően is megtartja. Ez alapján az Itau BBA részvényelemzői úgy vélik, a tranzakció felülmúlja előrejelzéseiket, mivel az Eve 2,9 milliárd dolláros értékelése részvényenként 12 dolláros hozzáadott értéket jelent egy amerikai tőzsdén jegyzett Embraer-részvényre vetítve, míg ők csupán 5,7 dollárral számoltak.

Francisco Gomes Neto, az Embraer vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy az Eve különböző kontinensekre akar szállítani, ezért több helyen folyna a termelés.

Tíz éven belül 4,5 milliárd dolláros bevételt és 15 százalékos részesedést tűztek ki célul a globális városi légi mobilitási piacon.

Az Embraer biztosítja az Eve számára az infrastruktúrát, beleértve a projektekhez szükséges mérnököket, tesztpályákat és szimulációs berendezéseket is.