Már hétfőn bejelentheti az Elliott Management és az Evergreen Coast Capital a Citrix Systems, felhőalapú számítástechnikai vállalat felvásárlását. 

A közel 13 milliárd dolláros ügylet érdekessége, hogy LBO, vagyis tőkeáttételes kivásárlás. 

A még a múlt század 80-as éveiben elterjedt akvizíciós stratégia, amikor „kölcsönből” vásárolnak részvényeket, tavaly jött újra divatba.  Az alacsony kamatlábak és a gazdasági stimulusok nyomán ilyen formában is újra  dollármilliárdok keresték a helyüket a piacon. Tavaly a magántőke-társaságok  néhány őszi hónap alatt, közel 950 milliárd dollárt fektettek LBO ügyletekbe, ami kétszeres volt a 2007-es csúcsév költésének.

Fotó: Shutterstock

Így például a Bain Capital és a Hellman & Friedman megvették az Athenahealth egészségügyi technológiai vállalatot 17 milliárd dollárért, a KKR és a Global Infrastructure Partners LLC 12 milliárd dollárért megvásárolta a CyrusOne adatközpont-üzemeltetőt. Míg az Advent International és a Permira 11,8 milliárd dolláros megállapodást írt alá a McAfee kiberbiztonsági szoftvercéggel.

A küszöbön álló ügylet kapcsán a Wall Street Journal kiemeli, hogy 

az olyan szoftvercégek, mint a Citrix, kiszámítható bevételükkel a magántőke-társaságok legkeresettebb célpontjai közé tartoznak.