Saját kriptovalutát piacra dob piacra a Horvát Labdarúgó Szövetség (HNS). A amely a labdarúgó válogatott beceneve után a Vatreni (Tüzesek) nevet kapta, január 20-án kerül forgalomban 1 dolláros kezdő áron de akik előre jelzik vásárlási szándékukat, 10 százalékos kedvezménnyel tudják megvenni a digitális érméket. A horvát nemzeti válogatott kriptovalutáját teljes egészében hazai cégek tervezték és hozták létre a HNS felkérésére. A délszláv focikoint kezdetben csak az Uniswap decentralizált váltó felületén lehet majd megvásárolni és ugyanitt bármelyik pillanatban el is lehet majd őket adni. 

Fotó: bug.hr

A virtuális pénzből összesen 30 millió létezik, de a dömping elkerülése érdekében négy részletben dobják majd piacra őket egy éven belül. A digitális valuta tulajdonosai azon túl, hogy tokeneikkel egy nappal a hivatalos értékesítés megkezdése előtt belépőjegyeket vásárolhatnak a válogatott mérkőzéseire, beleszólhatnak majd a labdarúgó szövetség operatív döntéseibe is. Ezt egy blokkláncon alapuló szavazási rendszer teszi majd lehetővé. A birtokosok dönthetnek majd például az új mezek dizájnjáról vagy akár arról, hogy hol rendezze meg a nemzeti tizenegy a következő hazai mérkőzését. 

A HNS elnöke Marijan Kustić a Jutarnji list című napilapnak elmondta, hogy a Vatreni bevezetésével követni kívánják a fociban aktuális trendeket, nyugaton ugyanis már számos nagy labdarúgó klubnak van saját Fan Tokenje. Fontos viszont megemlíteni, hogy a Bitcoinnal (BTC) és az Ethereummal (ETH) ellentétben, amelyek értéke a mögöttes projektből származik, a Fan Token értéke azokon az egyedi előnyökön alapul, amelyekben az azt birtokló szurkolók részesülnek. Az említett okok miatt nem valószínű, hogy a Vatreni ára valaha is túlságosan magasra szökne, sokkal inkább eszmei értékkel bír majd egy ilyen token birtoklása.