Az orosz–ukrán konfliktus eszkalálódása miatti félelemmel magyarázzák a szakértők azt a tényt, hogy a nyersolaj hordónkénti jegyzése hét év után először közelítette meg a 100 dollárt hétfőn. Csaknem másfél százalékos árfolyam-emelkedést követően a márciusi szállítású WTI Crude jegyzése 94,31 dolláron állt hétfő reggel, a Brenté pedig 95,74 dolláron. Az előrejelzések szerint innen még emelkedhet, ha elmarad a diplomáciai áttörés Ukrajnában, és könnyen áttörheti a száz dolláros lélektani határt, ha bármilyen további orosz csapatmozgásról szóló hír napvilágot lát – figyelmeztetett az OANDA elemzője a Reutersnek nyilatkozva. 

Fotó: stooq.com

Az árakat az a félelem hajtja felfelé, hogy egy orosz–ukrán fegyveres konfliktus esetén a fontos kitermelőnek számító Oroszországot világszerte szankciókkal sújtanák, és korlátoznák az energiaexport lehetőségeit, ezzel drasztikus szűkösséget okozva az olajpiacon. A legnagyobb olajkitermelő országok már most sem tudják biztosítani a vállalt mennyiséget, januárban napi 900 000 hordóval kevesebb nyersolajat hoztak felszínre, mint amit vállaltak, és a kitermelés februárra ígért, napi 400 000 hordónyi emelését sem biztos, hogy meg tudják valósítani.  

A JPMorgan előrejelzése szerint ebben a helyzetben könnyen 125 dollár fölé emelkedhet a nyersolaj hordónkénti jegyzése, az orosz energiaexport korlátozása pedig tovább fokozhatja az inflációs nyomást, és még feljebb hajthatja az élelmiszerek, a közlekedés és a fűtés árát.

Messze még az inflációs csúcs a HSBC szerint

A legújabb világpolitikai fejlemények tükrében módosította inflációs előrejelzését a HBSC; a bank mostanáig az év első felére várta a fogyasztói árak tetőzését, de a Moszkva és Kijev közötti feszültség fokozódása miatt most úgy látja, az olajárak várható emelkedése miatt az inflációs nyomás az év második felében is kitarthat.