Az Amazon 160 ezer dollárról 350 ezer dollárra emeli az alkalmazottaknak fizetett maximálisan kiadható alapfizetést – írja a Seattle Times.

Sok nagy munkáltatóhoz hasonlóan az Amazonnak is kihívást jelentett a munkavállalók felvétele és megtartása a koronavírus-járvány közepette. A vállalat régóta támaszkodik részvényjuttatásokra, így úgy vélték, hogy még alacsony alapfizetés esetén is könnyen tudnak munkaerőt toborozni.

A részvények azonban 2021-ben csak 2,4 százalékkal erősödtek, miközben az S&P 500 27 százalékot ugrott, 

így a korábban bevált stratégia elveszítette vonzerejét.

A híresztelések szerint az Amazonon belüli magas fluktuáció is válságos szintet ért el: tavaly például rekordszámú, 50 alelnök távozott a cégtől.

Fotó: ROLF VENNENBERND / AFP

Az e-kereskedelmi óriás december 31-i adatok szerint 1,6 millió embert foglalkoztatott világszerte, beleértve a raktári dolgozókat is. Egyelőre nem árulták el, pontosan hány alkalmazottat érint a hétfőn bejelentett béremelést.

A céget tavaly még 15 dolláros órabért fizetett a raktári dolgozóknak, amit szeptemberben emelt meg 18 dollárra. A világjárvány idején a vállalat rengeteget költött logisztikai tevékenységére, több százezer új alkalmazottat vett fel a logisztikai létesítmények bővítése miatt, és bónuszokat is fizetett az újonnan felvetteknek.

Az elmúlt időszakban a befektetők aggódva figyelték az Amazon egyre növekvő költségeit, és megkönnyebbülésüknek adtak hangot, amikor a vállalat a múlt héten erős negyedik negyedévről számolt be.

A cég egyúttal bejelentette,  hogy az éves Prime előfizetés ára 20 dollárral, 139 dollárra emelkedik.

A részvények pénteken közel 14 százalékkal emelkedtek, és a hétfői piaczárásig  3158,71 dollárra emelkedtek.

Felhagyott a twitteres öndicsérettel az Amazon

Az Amazon lezárta erősen vitatott PR-kampányát, melynek keretein belül azért fizette a dolgozókat, hogy tweeteljenek arról, mennyire szeretnek az Amazonnál dolgozni.