Visszatért a járvány előtti csapásirányra a TotalEnergies, amely 2021-ben 18,1 milliárd dolláros tisztított nyereséget ért el csütörtök reggel közzétett gyorsjelentése szerint. Egy évvel korábban még 7,2 milliárdos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a francia olaj- és energiaipari vállalat.

A tavalyi negyedik negyedév a vállalat történetének legerősebb időszaka volt 6,83 milliárd dollárra ugró tisztított nyereséggel, jelentősen túlszárnyalva az 5,9 milliárdos eredményt prognosztizáló elemzői konszenzust is. 

Fotó: BENJAMIN POLGE / AFP

A 14,3 milliárd dolláros tisztított EBITDA ugyancsak pozitív meglepetést okozott. A rendkívül erős teljesítmény egyik fő mozgatórugója, hogy az olajár a szóban forgó időszakban 80 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Az utolsó lezárt negyedév eredményéből az előző három időközi kifizetéssel megegyező, 0,66 eurós részvényenkénti osztalékot fizet a vállalat, amely emellett kétmilliárd dollárt fordít sajátrészvény-vásárlásra 2020 első felében. A jelenlegi kilátások alapján 32–35 milliárd dolláros készpénztermelést vár idén a menedzsment.

Az egyre inkább a megújuló és a villamos energia felé forduló vállalat idén 14-15 milliárd dollárt fordít majd újabb beruházásokra, melyből 3,5 milliárd juthat a megújuló- és a villamosenergia-üzletágaknak. Zöldenergia-kapacitását idén 6 gigawattal bővítené, amely így év végére elérheti a 16 gigawattot. Utóbbi stratégiai célt szolgálja az ugyancsak csütörtök reggel bejelentett akvizíció is, amelynek értelmében a francia társaság 250 millió dollárárért megvásárolja a többségi tulajdonában lévő amerikai leányvállalata, a SunPower kereskedelmi és ipari megoldások üzletágát.