Több mint két és félszeresére, 1682 millió forintra nőtt a CIG Pannónia csoportszintű adózott eredménye tavaly a 2020-as referenciaévhez mérten 

– közölte a biztosítótársaság szerdán reggel.

Polányi Zoltán vezérigazgató, Fotó: Sárosi Zoltán / CIG Pannónia

Mivel azonban a bázisra jelentős hatást gyakorolt a nem életbiztosítási portfóliók 2020-ban és részben tavaly befejeződött értékesítése, még árulkodóbb az úgynevezett folytatódó tevékenységek eredménye, amely 130 millió forintos veszteségből 1679 milliós nyereségbe fordult.

A jövedelmezőségi fordulatot a menedzsment szerint már részint a csoport új vezetése által elfogadott növekedési stratégia hozta meg, melynek jegyében éppen a tárgyidőszakban indult újra a nagyvállalati vagyon-, felelősség- és flottacasco-termékek értékesítése.

A cég bevételei eközben éves bázison 42, a két évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva pedig 24 százalékkal, 36,4 milliárd forintra duzzadtak. Ezen belül 18 százalékkal, 22,7 milliárd forintra bővültek a szigorúan vett biztosítási díjbevételek is, melyek a járványt megelőző 2019-es évben még csupán 18 milliárdot tettek ki, vagyis ezen a soron 2 év alatt 26 százalékos volt a gyarapodás.

A növekedéshez a vállalat összes értékesítési csatornája hozzájárult, ám a legkiemelkedőbb a banki csatorna 55 százalékos teljesítményjavulása volt, ezt követte 49 százalékos emelkedéssel a független alkuszi terület és a saját hálózat 31 százalékkal. Jelentősen megnőtt az új értékesítések aránya is a „hagyományos” életbiztosítások területén. A független alkuszi csatornának egyébiránt kimagasló szerepe van a stratégia megvalósításában, hiszen oroszlánrésze volt a nem életbiztosítás újraindításában – emelte ki a cégvezetés.

Portfóliószinten a legnagyobb arányú díjbevétel-bővülést a csoportos életbiztosítási termékek adták 76 százalékkal, de jelentős a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosítások 13 százalékos növekedése is.

A már említett nem életbiztosítások értékesítésének fellendülése ugyanakkor még nem látható a nettó díjbevételek eredménysorán, hiszen azok a teljes biztosítással lefedett időszakban időarányosan jelennek meg a hatályban lévő jelentési sztenderdek szerint.

A CIG Pannónia konszolidált tőkemegfelelése december végére elérte a 276 százalékot, amely jelentősen meghaladja a Magyar Nemzeti Bank 150 százalékban meghatározott minimális tőkemegfelelési rátáját.

A negyedik negyedévben a társaság csaknem 11,3 milliárd forintos összbevétele 13, míg 6,9 milliárdos biztosítási bevétele 21 százalékkal szárnyalta túl az előző év azonos időszakának teljesítményét. A nettó profit ezalatt mínusz 85 millió forintról 887 millióra javult.

A menedzsment kitekintést nem tett közzé, ám a cég jövője nem lehet kétséges a Magyar Bankholdinggal kötött, és a CIG számára mind az életbiztosítások, mind a nem életbiztosítások területén kizárólagosságot biztosító, kedden bejelentett keretmegállapodás fényében.