Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek könnyen megnyugvást hozhatna a meglehetősen volatilissá vált olajpiacra, ha úgy döntene, hogy több nyersolajat vinne a világpiacra – írta szokásos jelentésében a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA).

A pénteken megjelent olajpiaci jelentésben az IEA ismét rámutatott, hogy e két olajtermelő országnak van a legtöbb szabad kapacitása, annyi, hogy az alkalmas lenne a globális készletcsökkenés enyhítésére. Ha sikerülne megállítani a folyamatot, annak további áttételes pozitív hatásai is lennének, vagyis ha a kőolaj hordónkénti ára nem nőne 100 dollár fölé, az segíthetne az inflációval szembeni küzdelemben. Az olajpiacon látható kockázatok egyértelműen csökkenthetők lennének, ha a tartalékkapacitással rendelkező országok kompenzálnák a többi termelő országot – áll a párizsi székhelyű ügynökség havi olajjelentésében. 

Fotó: YAO FENG

Az IEA szerint a tényleges tartalékkapacitás 2022 végére napi 2,5 millió hordóra csökkenhet, amelyet szinte teljes egészében Szaúd-Arábia és kisebb mértékben az Egyesült Arab Emírségek tart fenn. 

A jelentés megjelenését követően a jegyzésárak emelkedtek, a Brent kőolajtípus hordónkénti ára 92 dollár fölé nőtt, az amerikai WTI-é pedig alulról súrolta a 91 dollárt. 

Az IEA szerint az árak emelkedésében az is szerepet játszott, hogy az OPEC+-országok a január hónapra megállapított termelési kvótát 900 ezer hordó/nap mennyiséggel alulteljesítették. A globális kínálat a múlt hónapban – 560 ezer hordóval – napi 98,7 millió hordóra emelkedett.